Ilmastomerkit opastamaan kuluttajia

Kuluttajille halutaan tarjota selkeitä ohjeita siitä, miten he voivat omilla valinnoillaan vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Tätä varten Suomen ympäristökeskus (Syke) on laatinut selvityksen, jossa arvioidaan eri ilmastomerkkien vahvuuksia ja heikkouksia.

Ilmastotietoa voi jakaa kolmenlaisilla merkeillä. Hiilijalanjälki pyrkii jäljittämään tuotteen koko elinkaaren kasvihuonepäästöt, luonnonvarojen hyödyntämisestä jätehuoltoon ja kierrätykseen asti.

Ilmastomerkki voi myös esittää jokaisen tuoteryhmän koko elinkaaren aikaiset ilmastovaikutukset, esimerkiksi autoilun hiilidioksidipäästöt. Kolmas tapa on merkitä eri tuoteryhmien parhaat vaihtoehdot vapaaehtoisilla ympäristömerkillä.

Syke hahmottelee selvityksessään merkkiä, jossa pyritään tiivistämään tärkeimmät hiilijalanjälkimerkkiin kuuluvat asiat. Valtioneuvoston kanslia on tilannut selvityksen ilmasto- ja energiapoliittisen tulevaisuusselonteon taustaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.