Intohimon ja harrastuksen kudelmasta yrittäjäksi

Viime syksynä Jyväskylään avatussa lankakauppa Poppelissa yrittäjä Pauliina Koivula-Rautjoen neuleinnostus tarttuu. Puikot ja keskeneräinen työ tiskillä kertovat, että kauppias tietää, mitä myy. Työkiireiden vastapainona hän itsekin rentoutuu neulomalla. Tuokio puikoissa vie ajatukset muualle.

Parhaillaankin on useita töitä kesken ja ne valmistuvat hiljalleen tasaiseen tahtiin. Ja totta on, että lankojen herkulliset värit houkuttelevat puikkoihin: lapasta, huivia, hihatinta ja sukkaa neulomaan.

- Sitä paitsi onhan itse alpacasta tehty neule paljon upeampi kuin kaupan akryylineule. Olemme pohjolassa ja täällä neuletta edelleen tarvitaan, Koivula-Rautjoki vakuuttaa.

Silmukoiden laskua

Koulutukseltaan Koivula-Rautjoki on vaatetusmuotoilija ja ajatus omasta käsityöalan liikkeestä ja yrittäjyydestä syntyi työllistymistä puntaroidessa. Uran luominen lankojen parissa oli luonnollinen valinta, sillä neulominen on yrittäjän intohimo. Ensimmäinen patalappu syntyi jo 4-vuotiaana.

- Toki minua jännitti liikkeen avaaminen, mutta en epäröinyt tarttua haasteeseen. Olen yrittäjäperheestä ja saan tukea kotijoukoilta ja puolisoltani, mikä kannustaa. Hyvä asiakaspalaute on työssä parasta.

Jyväkylässä Poppelin kanssa samalla alalla on muutamia liikkeitä. Kilpailussa pärjäämisen ohjenuoraksi yrittäjä nimeää selkeän erottautumisen.

- Edustan norjalaisia Garnstudio-Drops Desingnin lankoja. Poppeli on Dropsin Superstore, mikä tarkoittaa sitä, että meiltä löytyy kaikki tuotteet, vaikka liike onkin pieni kooltaan. Samat tuotteet saa myös nettikaupasta.

- Tavallista on, että asiakas tulee liikkeeseen ohjeen kanssa ja sitten etsimme sopivan langan ja laskemme jopa silmukoita uudelleen, jos langan vahvuus vaihtuu, Rautjoki nauraa.

Lisäksi myynnissä on keraamisia nappeja, tiibetiläistä jakkihärän pohjavillasta valmistettua lankaa, neuletarvikkeita, Taito Pirkanmaan, Kauhavan Kangas-Aitan ja Pirtinkehräämön tuotteita sekä Petäjävellä Piikun lampolassa tuotettua ja värjättyä huovutusvillaa. Tilattavissa on Helmi Vuorelman kirjontapaketteja.

- Lähiaikoina aloitamme asiakkaiden pyynnöstä neulekerhon. Tulevaisuuden haaveena on neulekahvila oman liikkeen yhteydessä, yrittäjä visioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.