Excel-klinikka jatkaa kasvuaan: "Kaikki sitä käyttää, harva sen osaa"

Jyväskyläläinen perheyritys Powen Oy on erikoistunut laskentataulukko-ohjelmisto Excelin saloihin ja kutsuu itseään osuvasti Excel-klinikaksi. Yritys toimi pitkään perustajan Arja Kuukkasen, 56, voimin, kunnes pari vuotta sitten Kuukkasen tytär Sari Suominen, 33, hyppäsi mukaan toiseksi yrittäjäksi. Tammikuussa henkilöstö kasvoi jälleen, kun Anneli Jokinen, 56, palkattiin.

Jokinen on paluumuuttaja, joka löysi Powenin lehtiartikkelin kautta.

– Olen lähtöisin Jyväskylästä, mutta muutin aikanaan pääkaupunkiseudulle työn perässä. Keväällä palasin Jyväskylään ja näin lehdessä jutun Powenista, Jokinen kertoo.

Jokisen polku Powenille kulki aikuiskoulutuksen harjoittelun kautta. Excelin käyttöön hän on harjaantunut käytännön kautta useissa eri työpaikoissa.

"Harva sen osaa"

Powenin toiminta keskittyy tehokkaan Excelin käytön opettamiseen muille yrityksille. Kuukkanen ja Suominen hoitavat koulutuksia, Jokinen keskittyy projekteihin.

Yrittäjät luonnehtivat yritysten Excel-taitoja kehnoiksi.

– Me autamme saamaan ohjelmasta kaiken hyödyn irti. Excelistä voi sanoa, että kaikki sitä käyttää, harva sen osaa, Suominen kiteyttää.

– Tietokoneella tehdään hirveän paljon työtä, jonka voisi automatisoida. Kun laittaa ohjelman töihin, itselle jää enemmän aikaa esimerkiksi tulkita tuloksia, Kuukkanen jatkaa.

Koulutuksessa yrittäjät kertovat ensin, mitä ohjelmalla voi tehdä ja sen jälkeen opettavat käytännössä ohjelman käyttöä. Koulutus räätälöidään yrityksen tarpeiden mukaan. Asiakaskunta on jakautunut ympäri Suomen aina Helsingistä Lappiin. Työhön kuuluu viikoittain matkustamista, mutta koulutuksia pidetään yhä useammin myös etäyhteyden avulla Jyväskylästä käsin.

Yrittäjät levittävät intohimoisesti Excelin ilosanomaa ja myöntävät käyttävänsä ohjelmaa myös vapaa-ajalla.

– Hääbudjetti syntyi aikanaan Excelillä ja myös osoiterekisteri on syntynyt ohjelmalla, Suominen kertoo.

Naisvalta sattumaa

Yrityksen koko kolmehenkinen henkilöstö koostuu naisista. Kuukkasen mukaan taustalla ei ole tietoista valintaa, vaan sattuma.

– Meillä ei ole sukupuolikiintiöitä. Pienessä yrityksessä ihmisen on oltava oikea, pätevyys ratkaisee.

– Kyllä meillä työskentelee alihankintana myös miehiä, Suominen täsmentää.

Vastikään uutta palkannut yritys aikoo kasvaa myös jatkossa. Viime vuoden liikevaihto kasvoi 30 prosenttia ja oli 170 000 euroa.

– Viime vuonna emme toimineet täydellä miehityksellä. Anneli aloitti vasta tammikuussa ja Sari oli viime vuonna äitiyslomalla, mutta siitä huolimatta liikevaihto kasvoi, Kuukkanen huomauttaa.

Tämän vuoden kasvuodotus on vieläkin suurempi.

– Tavoitteena on 45 prosentin kasvu. Siihen päästään tekemällä kovasti töitä ja saamalla asiakkaiksi isoja organisaatioita, Kuukkanen sanoo.

Kasvuodotuksen vuoksi yritys aikookin palkata parin vuoden sisällä lisää väkeä. Mahdollisesti myös miehiä.

 

Mikä on Powen Oy?

– Erikoistunut Excelin saloihin

– Arja Kuukkanen perusti jyväskyläläisen Powen Oy:n vuonna 1996. Viime elokuuhun saakka yritys toimi nimellä ATKuukkanen Oy.

– Pari vuotta sitten Kuukkasen tytär Sari Suominen ryhtyi toiseksi yrittäjäksi. Nyt Powen työllistää kolme henkilöä, yrittäjät mukaan luettuna. Yritys työllistää projekteissa myös jyväskyläläisiä alihankkijoita.

– Yritys on erikoistunut tiedonhallinnan, tiedonkeruun ja raportoinnin ratkaisuihin sekä koulutuksiin. Se tarjoaa yrityksille konsultointia tehokkaampaan Excelin käyttöön ympäri Suomea.

– Powenin liikevaihto vuonna 2012 oli 170·000 euroa ja se kasvoi 30 prosenttia. Kuluvan vuoden kasvuennuste on 45 prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .