Kurko-Koponen kurottaa itänaapuriin

– Kannattaa olla avoin uusille ideoille ja olla liikkeellä nöyrästi – muttei nöyristellen, evästää Tapio Rautionaho nuoruusvuotensa ohittaneita työnhakijoita.

Rautionaho on viiskyt ja risat, ja sai uuden työpaikan viime elokuussa Kurko-Koposelta Jyväskylästä. Linja-auton ratista mies siirtyi kurottajien puikkoihin.

– Jos osaamista ja oikeaa työasennetta löytyy, ei iällä ole ratkaisevaa merkitystä, totesi työnjohtaja Mikko Hintikka.

Kurko-Koponen on vahvistanut Jyväskylää Rautionahon lisäksi palkkaamalla heinäkuussa Pekka Tammisen. Tamminen vaihtoi pyöräkuormaajista kurottajiin.

– Työ on vaihtelevaa ja työporukka mainiota, vaikka itse työ tehdäänkin yleensä itsekseen. Esimerkiksi tänään lähden kerrostalon rakennustyömaalle nostamaan sähkökaappeja, kertoi Tamminen jutuntekopäivänä.

Tarvetta kasvattamiseen

Rakennusala tarjoaa noin 70–80 prosenttia yhtiön töistä. Tavaroiden siirtäminen ja nostaminen, purkaminen ja lastaaminen on yleisintä työtä. Korkein puomi yltää 30 metrin korkeuteen. Kurottajilla voi myös nostaa henkilöitä vaikka asennustyötä tekemään tai työntää keittiökalusteet omakotitalon ovesta sisään remonttia varten.

Kalustoon kuuluu pyöriviä ja jäykkiä kurottajia, nostureita sisätiloihin ja nosturiautoja. Työn mukaan käytetään vaikkapa henkilö- tai tavarakoria, nostopuomia, vinssiä tai lauttavaunua.

– Kurko-Koponen on kalustolla mitattuna alan suurin yritys Suomessa. Toimintaa on useilla paikkakunnilla, ja pääkonttori on Varkaudessa. Jyväskylässä on nyt 10 konetta ja 9 kuljettajaa, kertoi yhtiön toimitusjohtaja Kari Paarnio, joka myös omistaa 40 prosenttia yhtiöstä.

Tammisen ja Rautionahon lisäksi töihin on hiljattain otettu vielä omalla toiminimellä työskentelevä Veli-Pekka Nieminen, joka mielellään siirtyisi kokonaan Kurko-Koposen palkkalistoille.

– Tarvetta kaluston ja henkilöstön kasvattamiseen on, ja kesää kohti mentäessä ratkaisuja varmaan tehdään. Ammattitaitoisia kuljettajia ei noin vain mistään saa, ja olemme järjestäneet alan koulutusta yhdessä Ely-keskuksen ja Forssan ammatti-instituutin kanssa. Suuri osa yhtiön kaikkiaan noin 50 työntekijästä on käynyt vuoden kurssin, kertoi Paarnio.

Itänaapurikin kiinnostaa

Kurko-Koponen katsoo kotimaan kasvun lisäksi itänaapuriinkiin.

– Pietari kiinnostaa ja suomalaiset rakennusfirmat siellä. Kun kahden vuoden kasvu on kotimaassa ollut näin kovaa, resursseja pitää kuitenkin arvioida tarkkaan ennen kuin ampaistaan Venäjälle, pohti Paarnio.

Jos työtahti jatkuu nykyisenkaltaisena, ongelmia ei ole. Töitä riittää joka päivälle, ja kesällä vauhti vain kiihtyy.

– Kesällä on eniten töitä. Osa työntekijöistä laittaakin lomia jemmaan, ja pitää ne pois parin kolmen kuukauden pötkönä hiljaisempana talviaikana lämpimissä maissa. Kaikille tällainen ei tietenkään sovi, mutta kun on useita toimipaikkoja, pystymme liikuttamaan työvoimaa eri kohteisiin, sanoi Paarnio.

 

Mikä on Kurko-Koponen Oy?

– Kurottajaliiketoiminta irrotettiin nostopalvelualan Koukku-Koposesta omaksi yhtiöksi syksyllä 2010.

– Yhtiön pääkonttori sijaitsee Varkaudessa, ja muut toimipaikat ovat Jyväskylä, Kuopio sekä maaliskuussa aloittava Oulun toimipiste.

– Kurko-Koponen Etelä-Suomi Oy:n toimipaikat ovat Helsinki, Tampere ja Lahti.

– Yhtiöllä on 75 konetta ja 50 työntekijää.

– Konekannalla mitattuna Kurko-Koponen on alan suurin yritys Suomessa.

– Yhtiön liikevaihto vuonna 2012 oli noin kuusi miljoonaa euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .