Japanin katastrofi ei heiluta maailmantaloutta

Japanin katastrofin tuhojen laajuutta oli perjantaina vielä mahdoton arvioida. Sen vaikutus maailmantalouteen jäänee kuitenkin rajalliseksi. Näin arvioi OP-Pohjolan pääekonomisti Reijo Heiskanen.

– Vuonna 1995 Kobeen iskeneen maanjäristyksen tuhot laskettiin 2,5 prosentiksi Japanin bruttokansantuotteesta. Se ei silti jarruttanut talouden kasvulukuja kovin paljon edes Japanissa, koko maailmantaloudesta puhumattakaan, Heiskanen sanoi STT:lle.

Myös kansainväliset rahoitusmarkkinat reagoivat Japanin tilanteeseen melko maltillisesti. Isompi kysymys on, kuinka isoja vaikutukset ovat Japanin sisällä.

Japanin julkinen talous on jo ennestään melko heikoissa kantimissa, ja jälleenrakennuksen hinta voi nousta todella suureksi.

Japanin satamien odotetaan pysyvän suljettuna ainakin toistaiseksi, kunnes tuhojen laajuus on selvinnyt. Myös monet tehtaat ja öljyjalostamot ovat keskeyttäneet toimintansa.

Maailman kolmen suurimman jälleenvakuutusyhtiön Munich Ren, Swiss Ren ja Hannover Ren osakkeet olivat pudonneet yli 5 prosenttia ja ranskalaisen Scorin 6,5 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.