Jo 60 kuntaa aloittanut yritysvaikutusten arvioinnin

Suomen Yrittäjät ry on valmistanut kuntapäätösten yritysvaikutusten arviointiin uuden työkalun.

- Yritysvaikutusten arviointia on kunnissa varmasti tehty ennenkin, ainakin valmistelijoiden päässä. Uusi työkalu lisää kuitenkin arvioinnin systemaattisuutta ja dokumentointia ja sitä kautta päätösten läpinäkyvyyttä ja avoimuutta, kehittämispäällikkö Janne Pesonen Suomen Yrittäjistä toteaa.

Uusi menettely on pohdinnassa jo noin 60 kunnassa. Pesosen mukaan arviointimalleista tulisi kehittää sellaisia, että ne ovat aidosti istutettavissa kunkin kunnan päätöksentekokulttuuriin.

- Mikään raskas byrokraattinen lisä arviointimenettely ei saisi olla.

Yleinen tapa tarkastella kuntien päätösten vaikuttavuutta yrittäjyyteen on numeerinen arvio päätöksen kielteisistä ja myönteisistä vaikutuksista. Toinen käytäntö voisi olla kunnan päätösesityslistaan lisätty lauseke kyseisen päätöksen vaikutuksista yrittäjyyteen.

Uusi työkalu sopii Pesosen mielestä kaikenkokoisiin kuntiin ja kaupunkeihin.

- Näkisin, että erityisesti pienille kunnille läpinäkyvä arviointimenettely lisää kunnan kilpailukykyä. Kun yrittäjä miettii omaa toimintaympäristöään tai minkälaiseen kuntaan haluaa laajentaa yritystään, kunta, joka pystyy osoittamaan kehittäneensä toimivia vaikutusmalleja, on silloin paremmassa asemassa.

Yritysten huomioon ottaminen päätöksiä tehtäessä voisi Pesosen mukaan toimia laajemminkin kunnan vetovoimaa lisäävänä tekijänä.

- Epäsuorat vaikutukset heijastuvat kunnan koko palvelurakenteeseen, esimerkkinä opetuspalvelut, Pesonen arvioi.

- Yritysvaikutusten arviointia voidaan lisäksi käyttää rinnakkain muiden arviointien, kuten talous-, työllistämis- tai ihmisvaikutusten arviointien kanssa.

Arvioinnilla on suorimmat vaikutukset teknisten palveluiden, kaavoituksen sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden päätöksiin. Ohuimmaksi arvioinnin vaikutukset jäänevät Pesosen mukaan esimerkiksi sivistystoimessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.