Joka kolmas suomalainen ei säästä senttiäkään

Suurin osa suomalaisista säästää, mutta enemmistöllä ei ole mitään suunnitelmaa säästämiselleen, ilmenee Nordean tutkimuksesta. Kuusi kymmenestä säästää rahaa ainakin toisinaan, useimmiten tileille tai rahastoon.

Kyselyn mukaan joka kolmas suomalainen ei säästä säännöllisesti. Jotkut keskittyvät asuntolainan lyhentämiseen, toisilla ei jää mitään ylimääräistä. Jotkut haluavat nauttia rahoista ja elämästä tässä ja nyt.

Enemmistö ei pohdi sijoitussuunnitelmiaan vaan laittaa vain ylimääräiset rahat tilille pahan päivän varalle. Erityisesti naisilla on tapana roikottaa rahojaan lähes nollakorkoisilla käyttö- tai säästötileillä. Joskus näillä tileillä saattaa roikkua jopa useita tuhansia euroja useiden vuosien ajan, vaikka inflaatio tekee sen, että tuotto jää miinukselle.

Suomalaiset säästävät useimmiten melko lyhyellä tähtäimellä, 1-3 vuotta eteenpäin. Vain joka viidennes katsoo yli kymmenen vuoden päähän.

Säästäjät pitivät noin viiden prosentin vuosituottoa tyydyttävänä. Naisista lähes joka kolmannes ei tiennyt, millainen tuotto olisi tyydyttävä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.