Joka viides piensijoittaja ottaa lainaa osakkeiden ostoon

Pörssiosakkeita ostetaan paljon myös lainarahalla, koska osinkotuotot ylittävät selvästi korkokustannukset. Reilu viidennes (22 prosenttia) kuukausittain verkkopankki Nordnetin kautta osakekauppaa käyvistä Jyväskylän seudun piensijoittajista on tehnyt luottosopimuksen.

Luvusta on eliminoitu pois muun muassa alaikäiset ja rahastosäästäjät, jotka eivät käy aktiivisesti osakekauppaa suorin yhtiövalinnoin. Nordnetillä on Jyväskylän seudulla noin 4 200 asiakasta. Heidän salkkujensa yhteisarvo on noin 106 miljoonaa euroa.

Osakestrategi Jukka Oksaharjun mukaan Jyväskylän seudun asiakkaiden luottosopimusten määrä kasvaa lähes 10 prosentin vuositahtia. Luottosopimus tarkoittaa sitä, että omalla rahalla ostetut osakkeet ovat salkuissa sijoituslainan vakuutena.

Piensijoittajat ovat halunneet investoida velalla pitkälti samoihin yhtiöihin kuin muutenkin. Eniten velaksi on investoitu Nokiaan, Fortumiin, Outokumpuun, Nordeaan ja YIT:hen.

– Nokia 2010-luvun aktiivinen ja menestyksekäs yritysjärjestelijä. Fortum on Venäjä-yhtiö, jolla on riski taseessa, mutta ei tuloksessa tai osingossa. Outokumpu on mahdollinen käänneyhtiö, mutta se on osingonmaksukyvytön. Nordea on vahva osinkopaperi. YIT on puolestaan Venäjä-yhtiö, jolla on riski taseessa ja nettoveloissa, Oksaharju analysoi.

Kymmenen joukkoon omistetuimmissa yhtiöissä velkarahalla mahtuvat myös Sampo, Talvivaara, Nokian Renkaat, Outotec ja TeliaSonera.

– Talvivaara on vasta seitsemänneksi omistetuin velkarahalla, oman rahan salkuissa kolmanneksi omistetuin. Talvivaara on kuitenkin koko maan velkasalkuissa vasta 11:nneksi omistetuin, joten jyväskyläläiset kantavat keskimääräistä suurempaa Talvivaara-riskiä velkarahalla, Oksaharju kertoo.

Jyväskylän seutuun on laskettu piensijoittajat 30 kilometrin säteellä Jyväskylän keskustasta postinumeroaluein tarkasteltuna.

Kaikki kolme Helsingin pörssin suurta Venäjä-sidonnaista (Fortum, YIT ja Nokian Renkaat) mahtuvat Jyväskylän seudulla kahdeksan omistetuimman joukkoon velalla; YIT:n osake on omistetuimpien listalla selvästi korkeammalla velkasalkuissa kuin ainoastaan omalla rahalla sijoitetuissa salkuissa, Nokian Renkaiden osake on puolestaan velkarahalla selvästi matalammalla.

Metsäyhtiöistä UPM-Kymmene on selvästi omistetuin velalla; Metsä Board löytyy velalla sijoitettujen salkkujen omistetuimpien listalta vasta sijalta 22, oman rahan salkuissa sijalta 10.

– Pieniä yhtiöitä ei juuri omisteta velalla. Ostokset lainarahalla painottuvat suuriin ja tunnettuihin. Myös paikallisyhtiö Valmet on noussut omistetuimpien listan kärkisijoille velkasalkuissa, Oksaharju sanoo.

Helsingin pörssin keskimääräinen osinkotuottoprosentti on nyt 3,8, ja lainaa saa pankeista alhaisilla koroilla.

– Toisin sanoen kurssiliikkeistä riippumatta laatuyhtiön osinkovirta huolehtii lainan juoksevista kuluista ja osin myös pääoman lyhennyksistäkin. Velkasijoittamisessa kaiken a ja o onkin suunnata ostokset vankkoihin osinkoyhtiöihin, jolloin sijoitus perustuu siihen, mitä kohde itsessään tuottaa suhteessa lainakuluihin. Näin jäljelle jää keskeiseksi riskiksi korkotason normalisoituminen, Oksaharju sanoo.

– Mikäli lainalla ostetaan arpalippuja kurssinousun toivossa, kohoaa riskiprofiili hyvin merkittäväksi ja sijoittaja on puhtaasti kurssiliikkeiden armolla. Tässä on vaarana kasinotalouteen osallistuminen, kun analyysi perustuu siihen, mitä seuraava sijoittaja kohteesta maksaa, hän varoittaa.