Jokainen kansanedustaja saa nimikkoyrittäjän

Yrittäjien etujärjestö Suomen Yrittäjät lobbaavat uusia kansanedustajia nyt aikaisempaa järjestelmällisemmin. Jokainen kansanedustaja saa vaalipiiristään oman nimikkoyrittäjän, jonka tarkoituksena on toimia suorana yhteytenä yrittäjän arkeen. Ideana on, että yrittäjä välittää kansanedustajalle konkreettista tietoa yrittäjän elämästä ja ajankohtaisista edunvalvonnan tavoitteista koko vaalikauden ajan.

Erilaista yhteistyötä ja kummina oloa on harjoitettu aikaisemminkin, mutta vain maakunnan tasolla ja erilaisilla konsepteilla.

– Tämä on siinä mielessä uutta, että Suomen Yrittäjät ovat nyt luoneet tähän valtakunnallisen toimintamallin, materiaalia ja brändin, Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Tuuli-Kirsikka Pirttiaho kertoo.

Hakkarainen perkaisi byrokratiaa

Keski-Suomen kansanedustajat saivat nimikkoyrittäjänsä viime viikolla. Kansanedustaja ja nimikkoyrittäjäparit ovat Anne Kalmari ja Petrikki Tukiainen Villinikkarit Oy, Sinuhe Wallinheimo ja Kari Mäkinen/Nisulan Puunjalostus Oy, Susanna Huovinen ja Tapani Paasu/Keuruskopio Oy, Aila Paloniemi ja Suvi Widgren/Stylehunter Oy, Teuvo Hakkarainen ja Jani Hovila/Powermarkkinointi Oy, Lauri Ihalainen ja Kari Kivisaari/LVI-Asennus Kari Kivisaari Oy, Mauri Pekkarinen ja Antti Kyröläinen/Sähkötyö Kyröläinen Oy, Toimi Kankaanniemi ja Petri Salminen/Salminen&Tikka Oy, Touko Aalto ja Emilia Koikkalainen/Koskenpään Huopatehdas Oy sekä Petri Honkonen ja Jorma Nieminen/Ka-Mu Oy.

Heistä ainakin Teuvo Hakkarainen (ps.) ja markkinointi-yrittäjä Jani Hovila ovat jo ehtineet tavata. Treffit tehtiin viitasaarelaiselle huoltoasemalle maanantaina.

– Tunnelma oli rento ja varmaan tapaamispaikkakin vaikutti siihen. Itse tykkään käydä asioita läpi suoraan, ja se meitä varmaan yhdistää, Hovila sanoo.

Hovila kertoo, että kansanedustajat tulivat itse kullekin annettuina, vaikkakin toiveita sai esittää.

– Sillä ei sinänsä ole merkitystä, kuka se edustaja on. Sekin helpottaa, että Teuvo itse ymmärtää yrittäjäpuolta.

Hovila itse toimii myös Jyväskylän yrittäjien varapuheenjohtajana ja Keski-Suomen yrittäjien hallituksessa. Sen vuoksi hän aikoo viedä edustajalle yrittäjien asiaa yleisellä tasolla, ei niinkään omasta näkökulmastaan. Hovila että Hakkarainen olivat päässeet yksimielisyyteen tärkeimmästä edistettävästä asiasta jo ensimmäisellä tapaamiskerralla: byrokratian vähentäminen.

– Byrokratiaviidakko aloittavalle yrittäjälle, sitä on purettava pois. Missään muualla maailmassa ei ole tällaista säätelyä kuin Suomessa, Neuvostoliitossa on joskus voinut olla, Hakkarainen sanoo.

Hovila ei törmää byrokratiaan omalla alallaan, mutta tietää luvanvaraisen toiminnan, kuten ravintola-alan, ongelmista.

Hakkarainen on mielestään jo pitänyt yrittäjien asiaa esillä viime hallituskaudella.

– Nyt jos päästään hallitukseen, niin sieltä varmaan pystyy vaikuttamaankin johonkin.

Wallinheimo: enemmän tällaista

Muista kansanedustajista Susanna Huovinen (sd.), Touko Aalto (vihr.), Anne Kalmari (kesk.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.) kertoivat Keskisuomalaiselle sähköpostitse, että odottavat innolla yhteistyötä nimikkoyrittäjän kanssa. He olivat myös olleet jo jonkinlaisessa yhteydessä yrittäjään. Aalto ja Wallinheimo mainitsivat tuntevansa nimikkoyrittäjänsä hyvin jo entuudestaan. Huovinen muistutti kummiyrittäjyydestään jo edellisellä vaalikaudella, jolloin hän myös tapasi ja vaihtoi sähköpostia silloisen kontaktinsa kanssa.

Sinuhe Wallinheimon mielestä tämänkaltaista toimintaa voisi olla enemmänkin.

– Tällainen suora palaute auttaa meitä päättäjiä tekemään parempia päätöksiä, Wallinheimo kirjoittaa.

– Nimikkoyrittäjyyden ja aikasemmin yrityskummiuden kautta olen saanut paljon tietoa siitä valtavasta säätely- ja lupaviidakosta mitä yrittäjät kohtaavat, Anne Kalmari kertoo.

Myös ainakin Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Savon Yrittäjät ovat verkkosivuillaan julkistaneet vaalipiirinsä edustajien nimikkoyrittäjät. Esimerkiksi hallitustunnusteluja vetävä Juha Sipilä on Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen puheenjohtajan, valomainostehdasyrittäjä Lauri Mikkosen sanansaattajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentti: Suomi kuntoon, toivoo yrittäjä