Jos vuokraa mökkinsä, on maksettava verot

Oman kesämökin vuokraamisesta tienatut rahat ovat veronalaista tuloa, eli vuokratuloista pitää ilmoittaa verottajalle. Vapaa-ajan kiinteistön vuokraamisessa saadut tulot verotetaan pääomatuloina. Vuokratuloista voi vähentää kaikki vuokraamiseen liittyvät kulut.

Kesämökin vuokratulot kannattaa huomioida veroprosentissa, jos vuoden nettovuokratulot jäävät alle 7000 euron. Veroprosentin korottamiseen ei tarvitse uutta verokorttia, vaan korkeamman prosentin voi ilmoittaa suoraan työnantajalle. Oikean veroprosentin voi itse arvioida esimerkiksi verohallinnon verkkosivuilta löytyvällä veroprosenttilaskurilla.

Jos mökin vuokraamisesta kertyy vuosittain yli 7000 euroa, verot maksetaan ennakkona.

Kulut saa vähentää

Mökin vuokrasta saadusta vuokratulosta voi vähentää verotuksessa vuokraamiseen liittyvät kulut, esimerkiksi vuosikorjaukset, kiinteistöverot ja vakuutusmaksut. Myös kiinteistövälittäjän välityspalkkio ja vuokraamisesta syntyneet iolmoituskulut ovat vähennyskelpoisia.

Vähennykset lasketaan kuitenkin vain vuokra-ajalta. Jos kesämökki on vuokralla kesäkuukausina, vähennykset huomioidaan vain niiltä kuukausilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.