Jukka Oksaharju: Valtion tulisi luopua kaikista pörssiomistuksistaan

Osakestrategin mukaan politiikkaa tulisi harjoittaa pörssin sijaan valtion sataprosenttisesti omistamissa yhtiöissä.

Osakestrategi Jukka Oksaharju arvostelee voimakkaasti valtion toimintaa pörssiyhtiöissä. Hänen mukaansa politiikka haittaa valtionyhtiöiden toimintaa, ja yhtiöistä myös puuttuu liiketoimintaosaamista.

– Valtion tulisi luopua kaikista pörssiomistuksistaan, hän kirjoittaa kolumnissaan torstain Keskisuomalaisessa.

Oksaharjun mukaan Helsingin pörssissä liian monen asian takana on edelleen valtio-omistaja. Sen omistamien yhtiöiden osuus kohoaa markkina-arvolla mitattuna noin 40 prosenttiin. Vuosina 2007–2015 valtionyhtiöiden pääoman vuosituotto oli vain 6 prosenttia. Ulkomaalaisomisteisissa luku oli 15 prosenttia.

– Pääoman vuosituotto vastaa yhtiön tuloksen jakamista sijoitetuilla pääomilla. Näin ”taseiden töihin laittamisessa” on kaksi ulottuvuutta: liiketoiminnan tuloksen kasvattaminen (tuoton laskennassa jaettava) ja toisaalta yhtiön taseen – jolla liiketoiminta on rahoitettu – pitäminen kevyenä (tuoton laskennassa jakaja), Oksaharju kirjoittaa.

– Politiikkaa tulisikin harjoittaa pörssin sijaan valtion sataprosenttisesti omistamissa yhtiöissä, jotta piensijoittajien varoja ei heitettäisi tuleen ääntenkalastelussa.

Lue alapuolelta Oksaharjun kolumni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kolumni: Valtion tase on pätkätöissä

Uusimmat

Talous

Liki 5 000 osakeyhtiötä ja osuuskuntaa uhkaa poisto kaupparekisteristä – mukana kohuhieroja Marko Yrjövuoren konsulttiyhtiö ja yli 130 keskisuomalaista, katso lista

Suomen Kotidatan työntekijöiden lakko alkoi – "Yritys on venyttänyt asiaa niin pitkälle, ettei toimihenkilöille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin taistella oikeuksistaan"

Uudet matkustusrajoitukset purevat – Finnair vähentää vuoroja

Alko hyötyi koronasta – myynti kasvoi huimasti

Fortum tulee Jyväskylän seudun jätekierrätykseen – Yhteistyö Mustankorkean tytäryhtiön kanssa tavoittelee yritysasiakkaita

Yksi Jämsän tunnetuimmista vaateliikkeistä aloitti loppuunmyynnin: "On suuri ilo palvella toista ihmistä hyvin" – liike ehti palvella paikkakunnalla 86 vuotta

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.