Junaliikenteen avaaminen kilpailulle etenee – liittojohtajat vaativat henkilöstön ottamista mukaan valmisteluun

VR alkaa siirtää toimintojaan eri yhtiöihin jo tänä vuonna, kun junaliikenteen avaaminen kilpailulle etenee. Tavoitteena on, että kilpailutettu liikenne alkaa kesäkuussa 2022. Muutos aloitetaan Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä.

VR ja liikenneministeriö kertoivat päässeensä sopuun muutoksen valmistelusta. VR:n kalustoa ja kiinteistöjä siirretään liikenneministeriön alaisuuteen perustettaviin yhtiöihin, jotka pyritään saamaan toimintaan vuoden loppuun mennessä.

Kalustoyhtiöön siirretään Etelä-Suomen taajamaliikenteessä käytettäviä junia sekä kaluston varaosat. Kiinteistöyhtiöön siirretään muun muassa VR:n omistamat Helsingin varikon rakennukset.

Yhtiöt sopivat kaluston ja tilojen vuokraamisesta siirtymäkauden ajaksi. VR luopuu myöhemmin myös Helsingin asema-alueesta.

Lisäksi VR yhtiöittää koko kaluston kunnossapitotoiminnot erilliseen yhtiöön VR-konsernin sisällä. VR kehittää yhtiötä itsenäiseksi ja luopuu sen omistuksesta ennen kuin kilpailutettu liikennöinti alkaa.

–  Tällä mallilla varmistetaan rautatieliikenteen sujuvuus ja kilpailukyky sekä mahdollistetaan kilpailun avaaminen vaiheistetusti, sanoi VR-Yhtymän toimitusjohtaja Rolf Jansson tiedotteessa.

"Henkilöstön asema ja työehdot turvattava"

Hallitus päätti rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamisesta huhtikuussa. Rautatiealan liittojohtajat tähdentävät, että kilpailu muuttaa alaa suuresti ja tulevista työehdoista pitää sopia yhdessä henkilöstön kanssa.

– On tärkeää, että henkilöstö otetaan mukaan jatkovalmisteluun ja sovitaan pelisäännöt, joilla turvataan työntekijöiden asema sekä työehdot muutostilanteessa, sanoivat Raideammattilaiset JHL:n puheenjohtaja Teppo Järnstedt ja Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki tiedotteessa.

Liittojohtajat kiittelevät sitä, että yhteisymmärrys kilpailun avaamisesta on vihdoin löytynyt ja henkilöstön ympärillä vellova epätietoisuus hälvenee. Kilpailun avaaminen vaiheittain on ammattiliittojen mielestä hyvä ratkaisu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.