Juncker ei ota vastuuta veronkierrosta – Sälyttää sen EU-maille

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kieltäytyy ottamasta vastuuta veronkierrosta Euroopassa. Luxemburgin pitkäaikaisen pääministerin mielestä epäreilut verojärjestelyt johtuvat siitä, että EU-maat eivät ole yhtenäistäneet riittävästi verotustaan.

Veroparatiisina pidetty Luxemburg on vastustanut pitkään yhteistyön lisäämistä verokysymyksissä. Maa taipui viimeisten joukossa lisäämään tietojen vaihtoa veroviranomaisten kesken. Juncker kiistää Luxemburgin jarrutelleen veroyhteistyötä.

Junckeria on vaadittu tilille tietovuodosta, jonka mukaan sadat suuryritykset ovat tehneet Luxemburgin kanssa salaisia sopimuksia verojen välttämiseksi. Joukko tutkivia toimittajia kertoi viime viikolla, että yritykset onnistuivat välttämään veroja miljardien eurojen edestä. Ylen mukaan joukossa ovat myös suomalaisyritykset Huhtamäki ja SRV.

Juncker astui keskiviikkona ensi kertaa toimittajien ja meppien eteen selvittämään asiaa. Syytösryöppy ei näyttänyt hetkauttavan häntä.

– En pyydä anteeksi sitä, mitä olen tehnyt maalleni. En koskaan antanut ohjeita veroviranomaisille.

Juncker sanoo kantavansa poliittisen vastuun "täysin laillisista järjestelyistä". Hän myönsi, että käytännöt näyttävät epäreiluilta kansalaisten silmissä.

Mepit reagoivat Junckerin puolustuspuheeseen varsin odotetusti. Junckeria komission johtoon tukeneet ryhmät asettuivat pitkälti hänen taakseen. Junckeria syytettiin veroparatiisien ylläpitämisestä jo eurovaalikampanjan aikana. Populistien lisäksi kritiikkiä tuli sosialisteilta, jotka nostivat veronkierron suitsimisen vaaliteemakseen.

Tästä huolimatta sosialistit tukivat Junckeria komission johtoon. Uudet veropaljastukset eivät muuta tilannetta.

– Komission horjuttaminen olisi lahja euroskeptikoille, perusteli sosialistien puheenjohtaja Gianni Pittella.

Populistileirissä Junckeria pidetään arkkifederalistina, jonka vaatimukset veroyhteistyöstä nostavat karvat pystyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.