Jyväskylään on tänä vuonna valmistunut huoneistoja yli kuuden asunnon päivätahtia

Kahdeksassa kuukaudessa Jyväskylään valmistui peräti 1 479 uutta kotia. Kaupunkiin tehdään tänä vuonna asuinhuoneistoja enemmän kuin koskaan aiemmin.

Jyväskylään rakennetaan tänä vuonna enemmän asuntoja kuin koskaan aiemmin. Jyväskylän rakennusvalvonnan tilaston mukaan pelkästään tammi–elokuussa kaupunkiin valmistui 1 479 asuntoa, mikä on peräti 319 asuntoa (27,5 prosenttia) enemmän kuin viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla. Alkuvuoden määrä tarkoittaa keskimäärin 6,1:tä uutta asuntoa päivässä.

Valmistuneiden asuntojen keskikoko on pienentynyt, sillä niiden yhteenlaskettu kerrosala nousi 15,3 prosenttia, mikä on selvästi pienempi kuin kappalemäärän nousu. Keskikokoa pienentävät sijoittajille suunnatut huoneistot sekä opiskelija-asunnot. Elokuussa Kankaan alueelle valmistuneessa Koas Tower -tornitalossa on kaikkiaan 117 asuntoa.

Suuret prosenttimuutokset kertovat usein alhaisesta lähtötasosta, mutta Jyväskylässä myös vertailuluvut ovat poikkeuksellisen korkeat. Viime vuonna kaupungissa valmistui 1 712 uutta asuntoa, mikä oli 25 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Samaan aikaan kaupungin asukasluku kasvoi 1 432 henkeä.

Rakentamisen ennätysvauhti ei myönnettyjen rakennuslupien perusteella osoita vielä hiljentymisen merkkejä. Kahdeksassa kuukaudessa Jyväskylässä myönnettiin lupa 1 363 asunnon rakentamiseen, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi–elokuussa.

– Näyttää siltä, että uusia hankkeita käynnistyy koko ajan, johtava rakennustarkastaja Raimo Ström sanoo.

Myös omakotitalojen rakentaminen on vuosien hiljaiselon jälkeen hieman piristynyt.

 

Käyvätkö asunnot kaupaksi?

– Kuluttajakauppa on hieman vilkastunut, mutta sijoittajapuoli on tasaantunut tai vähän pudonnut viime aikoina, Pohjola Rakennus Oy Keski- ja Itä-Suomen toimitusjohtaja Tomi Jukola kertoo.

– Sijoittajat vetävät hieman happea; he katsovat, miten asunnot menevät vuokralle. Edelleen vuokra-asunnoille on kova tarve.

Jukola uskoo asuntojen sijoittajakysynnän kuitenkin jatkuvan hyvänä.

Pohjola Rakennus rakentaa Jyväskylään parhaillaan noin 400:a asuntoa, joista myytäviä asuntoja on noin 100. Loput ovat vuokra-asuntoja tai toiselle toimijalle tehtäviä urakointikohteita.

Jukolan mukaan yhtiöllä on Jyväskylässä noin 100 rakenteilla olevaa myyntiasuntoa. Niistä kahdesta kolmasosasta on tehty kaupat. Tilanne on rakennusliikkeen kannalta hyvä, sillä talot valmistuvat loppuvuodesta.

Kaikkiaan Pohjola Rakennuksella on menossa Jyväskylän seudulla ja Äänekoskella yhteensä noin 500 asunnon tekeminen.

 

Myös Rakennusliike Laptissa on huomattu, että sijoittajat ovat käyneet varovaisemmiksi.

– Asunnot ovat kuitenkin käyneet Jyväskylässä hyvin kaupaksi. Täällä kauppa ei ole hidastunut samalla tavalla kuin joissakin vertailukaupungeissa, aluejohtaja Samuli Heino kertoo.

Yhtiö rakentaa Jyväskylässä asuntoja Aallonportin korttelissa keskustan eteläreunalla sekä Kivelänrannassa. Rakenteilla oleviin taloihin tehdään yhteensä 203 huoneistoa. Niistä enää noin 30 on myymättä.

– Aallonportin kaksi ensimmäistä taloa valmistuvat vuoden loppuun mennessä. Toisen talon kaikki asunnot myyty, toisessa on yksi myymättä, Heino kertoo.

Myös Laptissa on huomattu, että itselleen asuntoa ostavien määrä on kasvanut.

 

Kukaan ei tiedä, kuinka kauan hurja asuntojen rakentamisbuumi jatkuu. Rakennusala kuuluu syklisiin aloihin, joilla muutokset voivat olla hyvin nopeita.

Historian valossa ei olisi kovin suuri yllätys, jos 2–3 vuoden päästä Jyväskylässä rakennettaisiin paljon vähemmän asuntoja kuin nyt.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .