Jyväskylään pitkästä aikaa uusi vietnamilaisravintola: Fit sai kokin helsinkiläisen julkkiskeittiömestarin trendiravintolasta

Jyväskylässä Yliopistonkatu 26:ssa on käynyt tällä viikolla kuhina, sillä paikalle avattiin viime viikonloppuna vietnamilainen ravintola Fit. Lounas­asiakkaita on käynyt useita kymmeniä joka päivä, vaikkei ravintolaa ole oikeastaan edes mainostettu. Remontti- ja keittiöhommat ovat pitäneet yrittäjäpariskunnan Rosa Nguyen-Nykäsen ja Sami Nykäsen niin kiireisinä, ettei markkinointia ole ehditty pohtia.

– Luotamme aika pitkälti puskaradioon, Nykäset kertovat.

Supina puskaradiossa alkoi jo kauan ennen avajaisia, sillä pariskunta on pitänyt Kirkkopuistossa vietnamilaisen ruoan kojua jo kolmena ravintolapäivänä. Ravintolapäivän ideana on, että kuka tahansa voi perustaa päiväksi pienen ravintolan haluamaansa paikkaan.

– Samat ihmiset tulivat aina uudestaan kojullemme ja alkoivat kysellä, missä meidän varsinainen ravintolamme sijaitsee.

Palautteesta syntyi kimmoke oman ravintolan perustamiselle. Pariskunta ehti kypsytellä ideaa nelisen vuotta, ja samalla molemmat kouluttautuivat kokeiksi. Nguyen-Nykäsen nimissä oleva toiminimi saatiin tänä vuonna liikkeelle starttirahan, omien säästöjen ja Rosan äidin taloudellisen avun turvin.

 

Toimitilan etsintä alkoi jo viime talvena.

– Se ei ollut ihan helppoa. Vapaita tiloja kyllä oli muttei sopivia, Nykänen sanoo.

Alkukesästä palaset viimein loksahtivat, kun Yliopistonkadulla ajaessaan Nguyen-Nykänen sattumalta huomasi, että Paahtimo Papun entiset tilat olivat vapaana. Koko kesä meni remontoidessa, ja viime perjantaina juhlittiin viimein avajaisia.

 

Vaikka markkinointiin ei paukkuja ole laitettu, pontta olisi olemassa, sillä Fitin keittiöön on palkattu pääkokiksi vietnamilainen Chu Nguyen Khuong. Hän on aiemmin työskennellyt Helsingissä julkkiskokki Tomi Björckin omistamassa Farangissa, joka tunnetaan kaakkoisaasialaisista mauistaan.

– Chu ei halua tehdä itsestään numeroa, Nykänen toppuuttelee.

Yrittäjät korostavat mieluummin vietnamilaisen ruoan omintakeista makumaailmaa: taitavaa maustamista, maltillista tulisuutta ja ajan kanssa valmistettuja liemiä.

 

Jyväskylässä ei ole tällä hetkellä muita vietnamilaisia ravintoloita, vaikka aasialaisia ravintoloita on monta.

Fit tarjoaa buffetlounaan lisäksi lista-annoksia iltaan saakka, joten yrittäjien päivät venyvät pitkiksi. Neljä vuotta naimisissa olleella parilla on neljävuotias tytär, joten arjessa riittää vääntöä.

– Onneksi ystävät, työntekijät ja Samin vanhemmat auttavat meitä paljon, Nguyen-Nykänen kiittelee.

 

Juttua päivitetty 24.9 kello 14.35: Kuvatekstiä täydennetty.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .