Jyväskylään valmistui viime vuonna hieman liikaa asuntoja, myöntää YIT:n toimitusjohtaja – ensiasunnon ostajia houkutellaan nyt jopa tuhansien eurojen arvoisella edulla

Suomen suurin rakennusliike YIT painaa omistusasuntojen rakentamisessa jarrua pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Toimitusjohtaja Kari Kauniskankaan mukaan asuntojen kysyntä on kuitenkin esimerkiksi Jyväskylässä kohtuullisen vakaata.

Jyväskylään valmistui viime vuonna ennätysmäärä, hieman yli 2 000 asuntoa.

– Se taisi olla hieman liikaa, Kauniskangas toteaa ja kiirehtii lisäämään, että sama tilanne on useissa muissa kaupungeissa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

– Asuntomarkkinoilla kyse ei ole ollut kuluttajakysynnän hiipumisesta, vaan liiasta rakentamisesta. Yksityissijoittajien kysyntä sen sijaan on vähentynyt selvästi viime kesästä alkaen.

YIT painoi oman asuntotuotannon jarrua jo viime syksynä. Omistusasuntojen sijasta se rakentaa nyt aiempaa enemmän tuettua tuotantoa, esimerkiksi Jyväskylässä kahta asumisoikeustaloa.

Jyväskylässä YIT:llä on vain 17 valmista myymätöntä asuntoa. Seuraava talo valmistuu kesällä Jyväsjärven rantaan. Kalevanpoika-tornitalon 68 asunnosta noin puolet on myyty.

Parhaillaan YIT rakentaa kahta asuinkerrostaloa, joihin tulee omistusasuntoja. Ennakkomarkkinoinnissa on Jyväskylässä kaksi kohdetta, joista Kauniskangas uskoo ainakin toisen rakentamisen alkavan tänä vuonna.

– Toivottavasti asuntomarkkinat tasaantuvat tämän vuoden aikana.

Rakennusliikkeet purkavat asuntosumaa tällä hetkellä Suomessa monin keinoin – osa lupaa vastikkeettomia kuukausia, osa lupaa etsiä asuntoon vuokralaisen.

YIT kertoi maaliskuun alkupuolella, että perustaa yhteisyrityksen, joka sijoittaa YIT:n rakentamiin vuokrakäyttöön suunnattuihin asuntoihin Suomessa. YIT:n osuus yhtiöstä on 49 prosenttia. Mukana on ryhmä suomalaisia sijoittajia, esimerkiksi Oma Säästöpankki ja LähiTapiola Etelä-Pohjanmaa.

YIT myy yhteisyritykselle lähes 600 valmista tai rakentamisen loppuvaiheessa olevaa asuntoa. Jyväskylässä asunnoista on 56: Mannisenmäestä, Kankaalta, Lutakosta, Savelasta ja Äijälänrannasta.

– Alkuvaiheessa kaikki asunnot vuokrataan. Markkinatilanteen mukaan ratkaistaan, kuinka pitkään asuntoja pidetään, Kauniskangas kertoo.

YIT vauhdittaa asuntokauppaa myös tarjoamalla 18–39-vuotiaille ensiasunnon ostajille mahdollisuuden asua ensimmäinen vuosi uudessa kodissa ilman vastikekuluja. Se maksaa ensiasunnon ostajan hoito-, pääoma- sekä mahdollisen tontinvuokravastikkeen ensimmäisiltä 12 kuukaudelta. Summa voi nousta useisiin tuhansiin euroihin.

– Kohdistimme kampanjan ensiasunnon ostajiin. Toivomme heidän löytävän uusien asuntojen markkinan, Kauniskangas kertoo.

YIT:n viime syksynä teettämässä Kestävät kaupunkiympäristöt 2018 -barometrissä kävi ilmi, että asunnon iällä on suuri merkitys Y-sukupolven nuorille. 18–35-vuotiaista jopa 60 prosenttia asuu mieluiten uudessa kodissa, kun taas vain 19 prosenttia suosii vanhaa asuntoa.

Vaikka asuntorakentamisessa on edessä hieman vaisummat ajat, Kauniskangas uskoo rakentamisen kokonaisuudessaan pysyvän vilkkaana.

– Toimitilapuolella kysyntä on vakaata, hän sanoo.

Keski-Suomessa YIT rakentaa Hankasalmen koulukeskusta ja Jyväskylässä tiloja kuljetusliike Silvastille. Jyväskylän Kankaalle YIT aikoo rakentaa toimistotalon, mutta hankkeen rakentamispäätöstä ei ole vielä tehty, vaikka tilojen varausaste on hyvä. Neuvottelut sijoittajien kanssa ovat menossa.

Kauniskankaalla on vankka luottamus siihen, että Jyväskylään kannattaa rakentaa jatkossakin.

– Kun katsotaan pidempää aikajanaa, Jyväskylä on yksi viidestä kasvavasta alueesta Suomessa.

Asumisessa sama suunta kuin autoilussa

Asuminen muuttuu YIT:n toimitusjohtajan Kari Kauniskankaan mukaan samaan suuntaan kuin autoilu.

– Omistaminen ei ole ihmisille niin tärkeää kuin aikaisemmin. Vuokra-asuntojen määrä lisääntyy suhteessa omistusasumiseen. Mennään yhä enemmän siihen suuntaan, että asunnon omistaja on muu kuin kuluttaja, hän pohtii.

Asumiseen liittyvät entistä enemmän myös erilaiset palvelut. YIT on jo rakentanut pääkaupunkiseudulle korttelikokonaisuuksia, joissa asukkaille on tarjolla erilaisia palveluja. Tällaisia ovat esimerkiksi taloyhtiökohtaiset lokerikot verkkokaupalle, yhteiskäyttöautot ja käyttötarvikkeet, yhteistilat, asuntoalueelle tuotu palveluntarjonta, kaupassakäynti, siivous, koirien ulkoilutus ja lasten hoito.

Kauniskangas vieraili tiistaina Jyväskylän Kortepohjan Ylioppilaskylässä, jossa YIT saneeraa opiskelija-asuntoja.

– Siellä on esimerkiksi ravintola, kuntosali, sauna ja opiskelutiloja. Uskon, että muussakin asumisessa mennään tähän suuntaan, hän arvioi.

– Kaikki asiat eivät enää välttämättä tapahdu kotona, vaan hyödynnetään lähiympäristön palveluja.

Muutos ei tarkoita rakentamisen vähenemistä, vaan sitä, että rakennusliikkeet joutuvat miettimään tarjontansa monipuolistamista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .