Jyväskylä on pysynyt asuntosijoittajien suosikkikaupunkina – "Tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset"

Jyväskylä on pysynyt asuntosijoittajien suosikkikaupunkina. Kaupunki sijoittui viidenneksi keskiviikkona julkistetussa kaupunkirankingissa. Nyt edellä ovat Rovaniemi, Kuopio, Oulu ja Turku.

Suomen Vuokranantajat ry julkaisi yhdessä Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) kanssa vuosittaisen ennusteen asuntosijoittamisen tulevista tuotoista. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, jonka jäsenenä on yli 18 000 vuokranantajaa.

Vuodesta 2013 alkaen toteutetussa kaupunkirankingissa Jyväskylä on aina sijoittunut hyvin.

– Merkittävän yliopistokaupungin opiskelijoiden suhteellinen määrä on suurta ja väestönkasvu on ollut voimakasta. Kysyntää asumiseen siis riittää ja myös tulevaisuuden näkymät ovat positiivisia, perustelee Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa.

 

Vuokrien nousu on Jyväskylässä hieman tasaantunut, mutta Viljamaan mukaan kaupungin vetovoima näkyy vahvasti edelleen asuntomarkkinoilla.

–  Äänekosken (biotuotetehtaan) investointi näyttää lisänneen Jyväskylän vetoa entisestään. Viime vuonna kaupunkiin valmistui ensi kerran yli 2 000 asuntoa, mutta erityisesti kesän vuokramarkkinoilla on edelleen vetoa, Viljamaa sanoo.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla kova tahti jatkui: kaupunkiin valmistui tammi-kesäkuussa 1 156 asuntoa.

Jyväskylässä muuttovoitto oli vuonna 2017 suurinta koko 2010-luvulla. Tulomuuttajien suhteelliset osuudet ovat pysyneet melko tarkasti ennallaan viime vuodet, mutta vuonna 2017 työllisten osuus tulomuuttajista hieman nousi ja työttömien laski. Opiskelijoiden osuus on suuri, 29 prosenttia.

 

Suomen Vuokranantajien Pellervon taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan yksityinen asuntosijoittaja saa vuokraustoiminnasta vakaata tuottoa.

– Asuntojen kysyntä on kasvanut tasaisesti kasvukeskuksissa. Tutkimuksesta selviää kuitenkin, että asuntomarkkinoilla on merkittäviä alueellisia eroja. Kaupunki ja kohteen sijainti vaikuttavat merkittävästi saatavaan vuokratuottoon. Asuntosijoittajan kannattaa tutustua kaupunkien kehitysnäkymiin huolellisesti, Viljamaa kannustaa.

Yksityisen vuokranantajan on syytä huolehtia, että asunnon vuokra kattaa sen kulut myös tulevaisuudessa. Matalien korkojen aikana pitäisi varautua myös korkojen nousuun.

– Yksityisen vuokranantajan pitää huolehtia kassavirrasta. Jos menojen jälkeen vuokra ei kata menoja, on kassavirta negatiivinen. Korkojen noustessa kassavirta menee entistä negatiivisemmaksi, mikä saattaa muodostua asuntosijoittajalle kestämättömäksi tilanteeksi, Viljamaa perustelee.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .