Jyväskyläläinen terveysteknologiayhtiö Emfit kehittää uutta tekoälyä - Voi pelastaa vuosittain miljoonien ihmisten hengen

Jyväskyläläinen terveysteknologiayhtiö Emfit Oy kehittää tekoälyä, jolla pyritään ratkaisemaan leikkausten jälkeisiä vakavia komplikaatioita vuodeosastolla ja kotona.

Kyseessä on potilasmonitorointilaite, jonka uskotaan voivan pelastaa vuosittain miljoonien ihmisten hengen.

– Tavoitteena on havaita nopeammin esimerkiksi infektiot ja sisäiset verenvuodot, jotka ovat yleisimpiä leikkausten jälkeisiä vakavia komplikaatioita, kertoo Emfit Oy:n toimitusjohtaja Heikki Räisänen.

Räisäsen mukaan keskisuuret sairaalat voivat säästää vuosittain jopa viisi miljoonaa euroa, kun säästöjä sairaanhoitokuluihin tuovat hoitopäivien sekä tehohoidon tarpeen vähentyminen.

– Säästöt ovat merkittäviä Euroopan laajuisesti, jos huomioi, että EU-alueella on yhteensä ainakin 15 000 sairaalaa.

 

Uutuuslaite on tikkuaskin kokoinen monisensori, joka kiinnitetään potilaan rintakehään. Laite on kehitetty Emfit QS -hyvinvointilaitteen pohjalta.

Tyypillisesti hoitohenkilökunta tekee mittaukset vuodeosastolla oleville leikkauspotilaille 8 tunnin välein, jolloin potilaan tilan heikentymistä ei välttämättä havaita ajoissa. Kotiutetuiden potilaiden tilan heikentymistä ei ole aikaisemmin voitu seurata lainkaan.

Sensori mittaa jatkuvasti potilaan sykettä, hengitystä, happisaturaatiota, liikettä, asentoa, ihon lämpötilaa ja systolista verenpainetta.

Mittausdata välittyy automaattisesti tekoälyä hyödyntävään ohjelmistoon, joka tekee jatkuvaa analyysiä potilaan voinnista. Näin laite osaa tehdä potilaan voinnista tarpeenmukaisia hälytyksiä hoitohenkilökunnalle.

– Tutkimustulokset osoittavat, että jopa puolet leikkausten jälkeisistä kuolemista voidaan estää jatkuvan monitoroinnin avulla, Räisänen sanoo.

 

Laitetta on testattu useissa Euroopan yliopistosairaaloissa, jotka ovat muodostaneet Nightingale-konsortion. Nightingale on ”esikaupallinen” EU Horizon 2020 -hanke, jossa pyritään kehittämään innovatiivista teknologiaa potilasmonitorointiin.

Emfit valikoitui neljän parhaan yrityksen joukkoon yli 150 eurooppalaisesta yrityksestä. Heinäkuussa 2019 ratkeaa kärkikaksikko, joiden kanssa Nightingale jatkaa laajempiin kliinisiin tutkimuksiin.

– Tuotekehitys ja kliiniset tutkimukset ovat edenneet osaltamme hyvin, joten tavoitteenamme on, että tekoälyratkaisumme tulee markkinoille vuoden 2020 aikana, kertoo Räisänen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .