Jyväskyläläismies valmisti kitaran maailmankuululle ZZ Top -tähdelle ja nyt hänet palkittiin vuoden yksinyrittäjänä – katso video

Kaikkien aikojen toisen Maakunnallisen Yksinyrittäjäpalkinnon on saanut jyväskyläläinen Saku Vuori, 34. Hänet palkittiin lauantai-iltana Paviljongissa järjestetyssä Keski-Suomen Yrittäjäjuhlassa.

Vuoren yritys Vuorensaku Guitars valmistaa custom-kitaroita ja bassoja sekä huoltaa kielisoittimia ammattimuusikoille ja harrastajille.

– Yrittäjä ja hänen juuri kymmenen vuotta täyttänyt yrityksensä on noussut yhdeksi Suomen johtavista brändeistä alallaan. Kansainvälinen näkyvyys on ollut merkittävä osa kehitystä, palkintoperusteluissa todettiin.

Hämeenlinnan kupeesta Lammilta alun perin kotoisin oleva Vuori otti palkinnon vastaan nöyrin mielin.

– Jokainen yksinyrittäjä, joka jaksaa kymmenen vuotta painaa, ansaitsisi jonkun palkinnon, Vuori sanoi.

– Tai edes kakkukahvit.

Toiminimi sai alkunsa, kun Vuori oli kymmenen vuotta sitten työharjoittelussa jyväskyläläisessä soitinpajassa JaSeSoissa. Kun harjoittelu loppui, Vuorelle avautui mahdollisuus jatkaa kitaroiden huoltoa alihankintana. Se vaati oman toiminimen perustamista.

Muutamaa vuotta myöhemmin Vuori hankki oman verstastilan Nisulasta ja alkoi kehitellä omaa, uniikkia kitaramallistoaan T.Familya. Malliston kitaroilla ovat sittemmin soittaneet muun muassa sellaiset huippunimet, kuten Von Hertzen Brothersin Mikko von Hertzen, Sunrise Avenuen Riku Rajamaa ja maailmankuulun rockyhtye ZZ Topin laulaja-kitaristi Billy Gibbons.

– Kyllä Gibbons on ollut yksi tarinani kulminaatiopisteistä, Vuori sanoo.

Vuonna 2016 Vuori otti ihan vain kokeilumielessä yhteyttä Gibbonsin kitarateknikkoon ja jättiyllätyksekseen sai häneltä vastauksen.

– Monien vaiheiden ja viestien jälkeen Gibbons otti valmistamani Mr. Deadwood -nimisen kelokitaran kalustoonsa.

 

Vuoren tekemät kitarat maksavat noin 3 500 eurosta ylöspäin, ja toimitusaika on noin vuosi. Tällä hetkellä Vuori ehtii valmistaa 15–20 kitaraa vuodessa.

– Sekin on aika kova tahti, kun valmistan soittimet käsityönä. Kesälomaa en ole pitänyt kymmeneen vuoteen, Vuori naureskelee.

Parhaillaan hän virittelee jakelun laajentamista ulkomaille. Isoon-Britanniaan on lähdössä myyntiin ja mallikappaleiksi kolme hänen tekemäänsä kitaraa, jakeluyhteistyötä on myös Ruotsissa, Saksassa, Sveitsissä ja Belgiassa.

– Tuotantomääriä ei ole tarkoitus juuri kasvattaa nykyisestä, mutta hintojen nosto voisi olla mielekkäämpi tapa kasvattaa tuottavuutta, Vuori suunnittelee.

– Minun kitaroilleni on ihan oma, hyvin rajallinen asiakaskuntansa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .