Jyväskyläläispitseriassa talousrikosepäily – veroja mahdollisesti vältetty yli 300 000 euroa

Jyväskyläläisen Ali Baba -pitserian neljää yhtiömiestä epäillään satojentuhansien eurojen veronkierrosta, kertoo rikoskomisario Mikko Porvali Sisä-Suomen poliisista. Poliisi tutkii kokonaisuutta törkeänä veropetoksena sekä törkeänä kirjanpitorikoksena.

Pitseriaan kohdistui keväällä verotarkastus ja alkukesällä se päätyi talousrikostutkinnan kohteeksi. Verottaja ja poliisi ovat tutkineet pitserian liiketoimintaa vuosien 2011–2015 osalta. Tutkinnassa on selvinnyt merkittäviä ristiriitaisuuksia pitserian todellisen tuoton sekä kirjanpitoon merkityn myyntitulon välillä.

Kirjanpitoon merkitsemätöntä, niin sanottua pimeää myyntiä lasketaan kertyneen viiden vuoden aikana noin 649 000 euroa. Rahat on jaettu perheyrityksen yhtiömiehille, minkä lisäksi niistä epäillään maksetun pimeitä palkkoja pizzerian työntekijöille.

Poliisi epäilee ravintolan välttäneen veroja noin 310 000 euroa. Summasta noin kolmannes on pimeän myynnin kautta vältettyä arvonlisäveroa, ja muut vältetyt verot ovat kertyneet yhtiömiesten maksamatta jääneistä tuloveroista.

Porvalin mukaan epäiltyjä on neljä, joista yksi on pääepäilty. Pääepäilty on tuomittu törkeästä veropetoksesta edellisen ravintolansa liiketoiminnassa aiemmin 2000-luvulla.

Omaisuutta vakuustakavarikkoon

Keski-Suomen käräjäoikeus asetti tänä aamuna poliisin vaatimuksesta merkittävän määrän yhtiömiesten omaisuutta vakuustakavarikkoon. Pääepäillyn varoja määrättiin vakuustakavarikkoon 280 000 euroa.

Lain mukaan omaisuutta voidaan määrätä vakuustakavarikkoon rikokseen perustuvan vahingonkorvauksen, hyvityksen tai valtiolle menetettäväksi tuomittavan rahamäärän maksamisen turvaamiseksi. Vakuustakavarikkoon voidaan määrätä, jos on olemassa vaara, että henkilö pyrkii välttämään sakon, vahingonkorvauksen, hyvityksen tai rahamäärän maksamista esimerkiksi kätkemällä tai hävittämällä omaisuuttaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .