Uskomaton vientituote: Suomalaisyritys opettaa kiinalaisia vauvoja uimaan!

Jyväskyläläisyritys Suomalainen Uimakoulu Oy on laajentanut rohkeasti toimintaansa Kiinaan. Se on vienyt väkiluvultaan maailman suurimpaan maahan vauvauintipalvelun.

Yritys aloitti viime kesäkuussa vauvauinnin kiinalaisen partnerinsa kanssa Wenzhoussa, Kaakkois-Kiinassa. Suomalainen Uimakoulu järjestää vauvauintia ja pienten lasten uimakoulua.

Vauvauinti Kiinassa on aivan uutta. Kiinalaiset kylvettävät lapsia kaularenkaan avulla vedessä pystyasennossa, mutta länsimaista vauvauintia ollaan Kiinassa vasta nyt aloittamassa. Yhden lapsen politiikan ja Kiinan erilaisen kulttuurin takia vauvauintipalvelun vienti eri paikkakunnille vaatii merkittävästi työtä.

Yrityksen perustama Uimakoulu Pikku Joutsen on konseptoinut vauvauintipalvelun alle kouluikäisten lasten perheiden säännölliseksi harrastukseksi ja syntyvistä lapsista Jyväskylässä yli 30 prosenttia on jo palvelun käyttäjiä.

– Kiinassa vastaaviin markkinaosuuksiin ei tähdätä, koska Kiinassa väkiluku ja -tiheys on niin paljon suurempi, mutta odotamme kyllä ensimmäisessäkin altaassamme viisinkertaista asiakasmäärää Jyväskylään verrattuna, toimitusjohtaja Eevaliisa Anttila Uimakoulu Pikku Joutsenesta sanoo.

Anttila oli perheensä kansa neljä kuukautta Kiinassa käynnistämässä uimakoulutoimintaa. Pikku Joutsenesta on nyt Kiinassa kouluttaja Sanna Eronen.

Iso päiväkotiyritys kumppanina

Vauvauinti-liiketoimintayhteistyö tehdään Kiinan neljänneksi suurimman yksityisen päiväkotiyrityksen Ailu Educationin kanssa. Ensimmäinen allas on juuri valmistunut uuden päiväkodin yhteyteen. Päiväkoti on rakennettu 600 lapselle ja uimakoulun asiakkaina on päiväkodin lapsien lisäksi lähiseudun perheitä. Ailu Educationilla on 34 päiväkotia ja niissä yhteensä 10 000 lasta eri puolilla Kiinaa. Vauvauintitoimintaa on tarkoitus laajentaa Kiinassa nopeasti sekä päiväkotiyrityksen muille altaille että erillisiin rakennettaviin uusiin uimakoulurakennuksiin.

Kyseessä on ainutlaatuinen palvelukonseptin vientikaupan avaus Aasiaan.

– Kiinaan halutaan nimenomaan suomalaista vauvauintia, koska Suomen koulutuksella on Kiinassa hyvä maine ja osaamme myös suunnitella turvallisen vauvauintiympäristön, Anttila sanoo.

– Koska vauvat sukeltaessaan nielevät vettä, tulee vauvauintiveden olla puhdasta. Suomalainen vesiosaaminen on tässä asiassa maailman huippuluokkaa ja vaatii tarkoituksenmukaisesti suunniteltuja veden puhdistusjärjestelmiä ja ilmastointiratkaisuja.

Kiinan markkinoille pääsy on vaatinut yrittäjältä pitkäjänteisyyttä. Aiesopimus kiinalaisen kumppanin kanssa allekirjoitettiin jo kahdeksan vuotta sitten.

– Nyt voi jo sanoa, että olemme onnistuneet, Anttila sanoo.

Vauvauintipalvelujen uskotaan laajenevan Kiinassa nopeastikin. Suomalais-kiinalaisella yhteisyrityksellä on selkeät kasvutavoitteet. Anttila odottaa palveluyritykselle merkittävää liikevaihtoa Kiinasta parin vuoden sisällä.

Uimakoulu Pikku Joutsen toimii Suomessa useilla eri paikkakunnilla ja Moskovassa Venäjällä. Helsingissä Uimakoulu Pikku Joutsenen vauvauinti- ja uimakouluryhmät aloittavat joulukuun alussa Meilahdessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.