Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot on jaettu – yhden palkitun yrityksen tuotteita käyttävät jopa NHL-pelaajat

Jyväskyläläinen Firstbeat Oy palkittiin lauantai-iltana jälleen: yritys sai Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Palkinnon pokkasi kaikkiaan neljä yritystä: Firstbeatin lisäksi kärköläläinen Koskisen Oy, vaasalainen Wapice Oy ja V. Hukkanen Oy Sastamalasta. Lisäksi Suomen Yrittäjien edellinen toimitusjohtaja Jussi Järventaus palkittiin yrittäjyyden edistämiseksi tekemästään työstä.

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettiin Suomen Yrittäjien vuoden päätapahtumassa, Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Vaasassa.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto tuli Keski-Suomeen edellisen kerran vuonna 2010, kun karstulalainen Finn-Savotta Oy palkittiin. Vuonna 2003 palkittiin Vaajakoskella toimiva Hikinoro Oy ja vuonna 2000 muuramelainen Harvia Oy.

NHL-joukkueiden kumppani

Firstbeatin sykemittaukseen perustuva analyysi auttaa parantamaan miljoonien ihmisten hyvinvointia ja suorituskykyä. Tutkijataustainen toimitusjohtaja Joni Kettunen lähti yrittäjäksi, jotta saisi asioita toteutetuksi maailmanlaajuisesti.

Ensimmäinen Firstbeatin teknologiaa sisältävä tuote oli vuonna 2004 julkaistu suomalainen Suunto-sykemittari, johon integroitiin Firstbeatin kehittämä sykevaihteluun analyysiin perustuva malli kehon toiminnoista. Nykyään useissa esimerkiksi Samsungin, Garminin ja Sonyn valmistamissa kuluttajatuotteissa on jyväskyläläisyrityksen teknologiaa. Firstbeat Sports -järjestelmä puolestaan kokoaa yhteen koko joukkueen syketiedot ja palautumistasot. Sitä käyttää 40 prosenttia jääkiekkoilun ammattilaisliigan NHL:n joukkueista.

Yksi Firstbeatin tärkeimmistä kohderyhmistä ovat työntekijät, joiden stressitasoja seurataan. Henkilöstön hyvinvoinnin edistäminen ennaltaehkäisevästi vähentää työterveyskustannuksia.

Vuonna 2002 perustetulla Firstbeatilla on noin 80 työntekijää, joista lähes 75 Jyväskylässä. Yhtiö on palkannut tänä vuonna yli 20 uutta työntekijää.

Firstbeatin liikevaihto oli viime vuonna noin kuusi miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi noin 73 prosenttia. Liiketulosta se teki 1,2 miljoonaa euroa.

Firstbeatilla on kymmenen osakasta, joista kolme on perustajaosakkaita: Joni Kettunen, Aki Pulkkinen ja Heikki Rusko. Kettunen on suurin omistaja.

Firsbeat on ollut tänä vuonna melkoisessa palkintosateessa, sillä se sai tammikuussa Keski-Suomen maakunnallisen yrittäjäpalkinnon ja toukokuussa Keski-Suomen kauppakamarin maineteko maailmalla -palkinnon.

Kalaa, sahatavaraa ja ohjelmistoja

Firstbeat on palkituista yrityksistä selkeästi pienin.

V. Hukkanen Oy on sastamalainen kalanjalostaja- ja kasvattaja sekä kalatukkuri, jolla on vientiä ja tuontia. Yhtiöllä on sidos myös Keski-Suomeen, sillä se osti viime vuonna kalankasvatusyhtiö Taimen Oy:n, jonka kotipaikka on Laukaa.

Kärköläläisen Koskisen Oy:n valmistamia tuotteita vaneria, koivuviilua, lastulevyä, sahatavaraa, kattoristikoita tai puuelementtejä on eri puolilla maailmaa esimerkiksi design-huonekaluissa ja konserttihalleissa, mutta tavallisimmin rekan lattioissa ja rakennustyömaan tellinkilevyissä.

Vaasalainen Wapice Oy on teollisuuden ohjelmistotarpeisiin keskittynyt kasvuyritys. Se tekee enimmäkseen tilaustöitä mutta on myös kehittänyt ohjelmistotuotteita. Niiden avulla voi esimerkiksi tarkkailla tehtaan tuotantokoneiden toimintaa tai linja-auton liikkeitä.

Jussi Järventaus on vuonna 1996 toimintansa aloittaneen Suomen Yrittäjien ensimmäinen toimitusjohtaja. Palkintoperustelujen mukaan hän halusi kehittää yrittäjäjärjestöstä luovan, voimakkaan ja asiantuntevan. Järventaus jää eläkkeelle lokakuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .