Jyväskylän lentoaseman matkustajamäärä vilkastunut – näihin maihin matkustetaan eniten

Jyväskylän lentoaseman kautta on matkustanut tänä vuonna kuuden ensimmäisen kuukauden aikana noin 36 300 matkustajaa. Se on hieman yli seitsemän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Heistä valtaosa, noin 30 000 matkustajaa, lähti ja laskeutui kotimaan kentälle. Jyväskylän osalta tämä käytännössä tarkoittaa Helsinkiin suuntaavia lentoja. Reilut 6 000 matkustajaa olivat kansainvälisen liikenteen matkustajia, jolloin lentomatkan lähtö- tai laskeutumispaikka oli ulkomailla.

– Jyväskylästä lennetään eniten Välimeren alueelle: Kreikkaan, Espanjaan ja Turkkiin, kertoo verkostoliiketoiminnan johtaja Jani Jolkkonen Finavialta.

Jyväskylän lentoaseman kokonaismatkustajamäärä oli koko viime vuonna
67 966. Jolkkonen ennustaa Jyväskylän lentoasemalle kasvua koko tämän vuoden osalta.

– Hyvä taloudellinen tilanne näkyy tällä hetkellä lähes kaikissa Finavian asemilla, enkä näe mitään syytä, miksi kasvu ei jatkuisia loppuvuonnakin, hän lisää.

Helsinki-Vantaan kenttä vilkkain

Kun matkustajamääriä tarkastelee valtakunnallisesti, kasvua on ensimmäisen puolivuotisen aikana vieläkin enemmän. Finavia Oyj ylläpitää Suomessa 21 lentoasemaa. Niissä oli tammi-kesäkuun aikana yhteensä noin 12,3 miljoonaa matkustajaa. Se on 1,3 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvua on kertynyt 11,9 prosenttia.

– Lähes 12 prosentin kasvu hipoo jo taivaita. Suunta on hyvä paitsi Helsinki-Vantaalla myös keskeisillä maakuntakentillä. Erinomaiset luvut kertovat paitsi suotuisasta taloudellisesta tilanteesta myös siitä, että Helsinki-Vantaan asema merkittävänä Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana on vahvistunut. Tämä kehitys on avittanut myös muut verkoston lentoasemat hienoon nousuun, sanoo reittikehityksestä ja Helsinki-Vantaan lentoasemasta vastaava johtaja Joni Sundelin Finavialta.

Ylivoimaisesti vilkkain Finavian kentistä on Helsinki-Vantaan lentoasema. Sen matkustajamäärä oli ennätykselliset 10,1 miljoonaa. Yli 84 prosenttia matkustajista lensi kansainvälisessä reittiliikenteessä. Eniten kasvoi vaihtomatkustajien määrä.

Seuraavaksi eniten matkustajia oli Oulun, Rovaniemen ja Kittilän lentoasemilla.

Enemmän lentoja

Sundelin mukaan Finavian lentoasemilla oli kuuden kuukauden aikana yli 15 500 lentoa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Esimerkiksi kesäkuussa koko maan reittilentojen yhteenlaskettu lukumäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 1 600:lla ja matkustajien yli 221 000:lla.

Ruotsi ja Saksa ovat tänäkin vuonna säilyttäneet asemansa suosituimpina lentokohteina.

– Maakuntakenttien osalta eniten ulkomaanlentojen matkustajia oli Espanjan reiteillä. Myös Kreikan lomalennot kasvattivat suosiotaan. Iso-Britannian lennot kasvoivat yli viidenneksen, mikä tulee Lapin tilauslennoista. Kaiken kaikkiaan maakunnista oli tilastojemme mukaan vuoden alkupuoliskolla yli 18,7 prosenttia enemmän matkustajia Euroopan-lennoilla kuin vuotta aiemmin.

Helsinki-Vantaan vahvaa kasvua selittävät paitsi aikaisempaa tiheämmät lentovuorot myös se, että yhä useammat lentoyhtiöt lentävät isoilla laajarunkokoneilla. Kaukolennoilla eniten matkustajia lensi Japanin, Thaimaan ja Kiinan reiteillä. Yksittäisenä kohteena Qatarin lukuihin saatiin peräti 137,6 prosentin kasvupyrähdys.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .