Jyväskylän vesi kalleinta

Jyväskylässä on suurten kaupunkien kallein vesi, ilmenee Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen Keskisuomalaiselle tekemässä vertailussa. Halvin vesi on Helsingissä.

Vesi- ja viemärilaitosmaksuista laskettu vertailuhinta on Jyväskylässä omakotitalojen kohdalla liki 56 prosenttia kalliimpi kuin vertailun halvimmalla vesilaitoksella eli Helsingin Vedellä. Kerrostaloasukkaan kohdalla Jyväskylä on 50 prosenttia kalliimpi kuin Helsinki.

Jyväskylän vesihuollosta vastaavan Jyväskylän Energian Oy:n (JE) keskimääräisen kerrostaloasiakkaan vesilasku on vuodessa runsaat 200 euroa. 50 prosentin hintaero Helsinkiin tarkoittaa, että helsinkiläinen saa vetensä noin 70 euroa halvemmalla vuodessa kuin jyväskyläläinen.

Suurten kaupunkien joukossa vesi kallistuu etelästä pohjoiseen päin tultaessa. Poikkeuksena on Oulu, joka on vertailussa kolmanneksi halvin.

Omakotiasujalle kalleimmat kaupungit ovat Jyväskylä, Kuopio, Pori ja Lahti. Kerrostaloasujalle kalleimmat ovat Jyväskylä, Pori, Espoo ja Vantaa.

Jyväskylässä vesi maksaa myös enemmän kuin kuin koko maassa keskimäärin.

Jyväskylässä veden hintaan kohdistuvat edelleen kovat hintapaineet. Jyväskylän maalaiskunnan ja Korpilahden liittyessä Jyväskylään, myös vesihuolto yhdistetään JE:n alle. Yhtiössä lasketaan, että vesiverkoston saneeraus ja muut investoinnit merkitsevät arviolta 10 prosentin korotusta. Ensi vuoden budjettia valmistellaan yhtiössä parhaillaan.

Kunnallisilla laitoksilla kustannuksia peitellään

Apulaisjohtaja Mika Rontu Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksestä muistuttaa, että vertailuhinnoista ei voi vielä lukea sitä, onko joku vesilaitos toista tehokkaampi.

- Vesihuolto on paikkaan sidottu palvelu. Kun on paljon asiakkaita suppealla alueella, toiminta on kannattavampaa. Kustannuksiin vaikuttaa myös, millainen on maaperä, Rontu selvittää.

Hänen mukaansa 50 prosentin hintaero on kuitenkin suuri.

JE:n toimitusjohtaja Juha Lappalainen puolustaa yhtiönsä hinnoittelua.- Meidän lukumme ovat aitoja, toteutuneita ja todellisia lukuja, jotka kestävät tarkastelun. Toisin kuin valtaosa vesilaitoksista JE on osakeyhtiömuotoinen ja meidän on hoidettava toimintamme tulorahoituksella. Monella vesilaitoksella tulosluvut eivät kerro totuutta, esimerkiksi verorahoituksen osuutta, Lappalainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.