Jyväskylässä valmistetaan pian ympäristöystävällistä tekstiilikuitua satoja tonneja vuodessa – Spinnovan pilottilaitos on nyt valmis

Jyväskyläläisen kuituteknologiayhtiö Spinnovan pilottituotantolinja on nyt valmis ja se otetaan käyttöön alkuvuodesta 2019 Seppälänkankaalla. Käyttöönotto kestää muutaman kuukauden.

Tuotantolinjan valmistuminen tarkoittaa käytännössä sitä, että ympäristöystävällistä ja vastuullista tekstiilikuitua saadaan pian valmistettua aiempaa suurempia määriä testaukseen. Laitoksen maksimikapasiteetti on 100–400 tonnia vuodessa.

– Jotta kuidullamme on mahdollisimman suuri ympäristövaikutus, sen tuotannon on oltava skaalattavissa suuriin kaupallisiin tuotantomääriin, Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen sanoo.

Teollisen mittakaavan tuotantolinja rakennettiin syksyn aikana ja se valmistui aikataulun mukaisesti 3,5 kuukaudessa.

– Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan, Poranen kommentoi.

Tuotantolinjan suunnitteli Jyväskylässä toimiva insinööritoimisto Elomatic ja asensi Leppävedellä toimiva Betamet. Useiden miljoonien eurojen investointi rahoitettiin Business Finlandin ja Euroopan Investointipankin lainoilla.

Spinnova kehittää sloganinsa mukaan maailman vastuullisinta tekstiilikuitua. Sen keksimällä menetelmällä selluloosasta kehrätään kuitua ilman haitallisia kemikaaleja. Koska patentoitu teknologia säästää myös vettä ja energiaa, sen avulla puusta voidaan valmistaa tekstiilikuitua ekologisemmin kuin esimerkiksi puuvillasta. Lisäksi Spinnovan kuidusta tehty kangas voidaan käyttää uudelleen, kierrättää tai kompostoida.

Spinnovan mukaan teknologia soveltuu selluloosan lisäksi myös muille biopohjaisille raaka-aineille.

Ympäristöystävällisestä tekstiilikuidusta kehitellään parhaillaan tuoteprototyyppejä kaupallisten kumppaneiden kanssa. Noin vuosi sitten Spinnova julkisti aloittaneensa yhteistyön Marimekon kanssa.

– Uskomme yhteistyömme Marimekon kanssa antavan meille arvokasta asiantuntijatietoa ja toimialaosaamista, joiden avulla voimme nopeuttaa ekologisen tuotteemme globaalia kaupallistamista. Sitten kun Marimekko on tehnyt ensimmäiset puupohjaiset tekstiilit, olemme pitkällä, Poranen kommentoi tuolloin.

Kun Spinnova on varmistanut teknologiansa toimivan pilottilaitoksessa, menetelmä voidaan myös monistaa ja lisensoida. Yhtiön tavoitteena on kaupallistaa biopohjainen tekstiilikuitu ympäri maailman.

Spinnova syntyi alun perin VTT:stä, josta se irrottautui omaksi yhtiökseen. Janne Poranen ja Juha Salmela perustivat Spinnovan vuoden 2014 lopussa. Tällä hetkellä yritys työllistää 13 ihmistä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .