KKV epäilee: Kuusi taksien välityskeskusta jatkaa Kela-kyytien kilpailun rajoittamista

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) epäilee, että kuusi taksien välityskeskusta ympäri maata jatkaa edelleen Kela-kyytien kilpailun rajoittamista.

KKV kertoi maaliskuussa 2019, että se epäilee 13:a taksien välityskeskusta kielletyistä kilpailunrajoituksista. Virasto kertoo nyt, että seitsemän yhtiön osalta tutkinta on päättynyt tällä viikolla.

–  Monilla alueilla välityskeskusten toiminta on vaikeuttanut uusien yrittäjien alalle pääsyä ja toimimista, mikä on osaltaan vähentänyt kilpailua ja tarjontaa asiakkaille, KKV:n johtaja Valtteri Virtanen kertoo STT:lle.

KKV on keskittynyt erityisesti ongelmiin Kela-kyytien välityksessä. Ne ovat merkittävä tulonlähde monille taksiyrittäjille. Useat havaituista ongelmista vaikuttavat viraston mukaan myös tavallisten taksikyytien välitykseen. KKV kertoo, että ongelmallisissa tilanteissa autoilijoiden pääsyä välityksen piiriin on voitu estää erilaisilla rajoituksilla tai kyytejä ei ole jaettu tasapuolisesti.

Taksiyrittäjiä on myös voitu kieltää ajamasta kyytejä muille välityskeskuksille tai taksiyrittäjät ovat voineet sopia keskenään liian laajoista päivystysvuoroista. KKV:n mukaan välityskeskukset ovat usein taksiyrittäjien omistamia ja niillä on usein vahva asema toiminta-alueellaan.

Tapauksia ei vielä viety markkinaoikeuteen

Aloittaessaan selvitystä KKV:n näkemys oli, että vain osassa Kela-kyytejä välittävissä keskuksissa oli ongelmia, mutta asiaa selvitettiin lähes kaikkien keskusten osalta. Nyt Virtanen kertoo, että ongelmia paljastui kaikista paitsi yhdestä tutkittavasta keskuksesta.

Yli vuotta myöhemmin kuusi yhtiötä on muuttanut ongelmallisiksi arvioidut toimintatavat ja tutkinta jatkuu yhä kuuden muun keskuksen osalta. Virtasen mukaan tämä ei tarkoita, että selvitystyö olisi kestänyt poikkeuksellisen kauan. Valmistumisajankohtaa hän ei osaa arvioida.

–  Yhden laajan kilpailunrajoitustapauksen tutkinta kestää tyypillisesti 1,5–2 vuotta. Tässä tapauksessa on ollut 13 eri tutkintaa ja on mennyt runsas vuosi. Jos ajatellaan normaaleja kilpailunrajoitustutkintoja, tämä ei ole mitenkään erityisen pitkäkestoinen.

Selvityksessä mukana ovat olleet yhtä lukuun ottamatta maan kaikki sellaiset välityskeskukset, jotka välittävät Kela-kyytejä. Uudenmaan keskus ei kuulunut selvitykseen, koska Kela oli tuolloin vastikään kilpailuttanut alueen kyydit uudelleen.

Ainakaan toistaiseksi yhtäkään tapausta ei ole päätetty viedä markkinaoikeuteen. KKV voi mahdollisesti esittää yrityksille sakkoja.

–  Se on edelleen mahdollista. Kuuden yhtiön osalta tutkinta jatkuu, Virtanen toteaa.

KKV: Uudistunut ala yhä murroksessa

Taksialaa mullistanut uudistus tuli voimaan vuonna 2018. KKV kertoo huomioineensa tutkinnassaan sen, että ala on muutoksen vuoksi yhä murrosvaiheessa.

Virtasen mukaan taksiuudistus on tuonut alueelle sekä positiivisia että negatiivisia ilmiöitä. Alueelliset erot ovat hänen mukaansa isoja.

–  Joillekin alueille on tullut uudentyyppisiä palvelujentarjoajia ja lisää toimijoita, osalle alueista ei ole syntynyt kilpailua. Hintataso on myös noussut, mikä on tietysti huolestuttavaa, Virtanen sanoo.

–  Nyt korona-aika on monen alan tavoin vaikuttanut hirvittävän paljon taksialan toimivuuteen, kun niin paljon kysyntää on hävinnyt alta, että se hankaloittaa muutosten arvioimista.

KKV kertoo myös päivittäneensä taksialalle antamaansa ohjeistusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.