Kaivosyhtiö Terrafamen uudeksi omistajaksi tulee Trafigura

Terrafamen rahoitusjärjestelyn suuruus on yhteensä 250 miljoonaa euroa.

Monikansalliseen Trafigura-konserniin kuuluva Galena Asset Management on tulossa Terrafamen uudeksi omistajaksi. Hyödykekauppaa käyvä Trafigura käy kauppaa muun muassa öljyllä ja malmilla.

Rahoitusjärjestelyn arvo on yhteensä 250 miljoonaa euroa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi, että Terrafame ei enää tämän jälkeen tarvitse valtion lisärahoitusta. Lintilä uskoi ratkaisun vahvistavan kansantaloutta, Kainuun aluetaloutta, työllisyyttä ja vientiä.

Lintilän mukaan valtio pysyy mukana Terrafamen kehittämistoiminnassa ja pyrkii saamaan kaivoksen toiminnan kestävälle pohjalle. Valtiolla pysyy Terrafamessa noin 85 prosentin osuus.

Trafiguran toimitusjohtaja Jeremy Weir uskoo, että Terrafame voi uuden käyttöpääoman avulla kehittyä maailmanluokan toimijaksi. Weirin mukaan Terrafame täydentää tytäryhtiö Galenan sijoituksia sekä maantieteellisesti että raaka-aineiden osalta.

Weirin mukaan nikkelin kysyntä näyttää vakaalta ja sinkin hintatasolla on tänä vuonna edellytyksiä vahvistua.

Trafigura ostaa Terrafamen nikkelikobolttisulfidin kokonaan ja sinkkisulfidista 80 prosenttia seuraavan seitsemän vuoden ajan.

Terrafame niellyt jo puoli miljardia

Terrafame on jatkanut konkurssiin menneen Talvivaaran kaivostoimintaa. Valtio perusti Terrafamen syksyllä 2015, ja on etsinyt sille pysyvää omistusratkaisua jo kauan.

Valtio antoi marraskuussa tähän asti kokonaan omistamansa Terrafamen kaivostoiminnan rahoittamiseen 100 miljoonaa euroa lisää. Rahoituksen on ollut määrä riittää kesään asti. Valtio on laittanut Terrafameen yhteensä jo noin puoli miljardia euroa.

Terrafamen käyttökate kääntyi vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä positiiviseksi, mutta muutos selittyy ennen kaikkea keskeneräisen tuotannon arvon muutoksella. Kokonaisuutena käyttökate oli viime vuonna miinuksella 120 miljoonaa euroa.

Toiminnan pysyvää muutosta kannattavaksi saadaan vielä tovi odottaa, ja myös nikkelin maailmanmarkkinahinnan tulisi pysyä yli 9 000 dollarissa tonnilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Trafiguralla sysimusta historia Afrikassa – ryvettynyt useissa skandaaleissa

Sipilä blogissaan: Terrafame-ratkaisu on taloudellisesti järkevä

Trafiguran tj: Terrafame voi kehittyä maailmanluokan toimijaksi

Tällainen on Terrafamen ostava Trafigura-konserni