Kallis hinta kannustaa korjauttamaan älypuhelimen

Älypuhelinten korkeat hinnat kannustavat kuluttajia korjauttamaan kapuloitaan sen sijaan, että tilalle ostettaisiin uusi luuri.

– Älypuhelin saattaa maksaa jopa 700 euroa. On selvää, että korjaus on silloin järkevämpää kuin uuden ostaminen, toteaa Expert Finland Oy:n toimitusjohtaja Kari Karipuu.

Samaa sanoo pienelektroniikan korjaukseen erikoistuneen jyväskyläläisen Huoltokukon yrittäjä Mikko Suomäki.

– Älypuhelinten keskihinnat ovat korkeita. Huippumallit maksavat 500–700 euroa. Jos puhelimen saa alle 200 eurolla kuntoon, korjaaminen yleensä kannattaa.

Puhelimen sisältö vaikuttaa

Näyttöjen korjaaminen on lisääntynyt samalla kun suurilla näytöillä varustetut matkapuhelimet ovat yleistyneet. Huoltokukossa noin 70 prosenttia korjauksista tehdään näyttövikojen vuoksi.

– Kuukausitasolla se tarkoittaa 100–150 näyttövikaista puhelinta, Suomäki suomentaa.

Kosketusnäyttöjen kasvava korjaaminen on huomattu myös Jyväskylän Seppälässä sijaitsevassa matkapuhelinliike Midaressa, jossa toimii Nokian valtuutettu huolto.

– Näytöstä rikkinäisiä älypuhelimia tuodaan enenevässä määrin korjattavaksi. Tyypillisin syy on se, että puhelin on pudonnut, kertoi huoltosihteeri Elina Väänänen.

Midaren huoltoasentajan Tero Suholan mukaan näyttöjen korjausmäärät vaihtelevat, mutta korjattavaa riittää päivittäin.

– Kesällä korjattavaa riittää tavallista enemmän, sanoo matkapuhelinhuoltomekaanikko Topi Väänänen.

Suhola arvelee, että kalliin ostohinnan lisäksi myös älypuhelinten kasvanut henkilökohtainen sisältö vaikuttaa siihen, että rikkinäinen laite mieluummin korjataan, kuin uusitaan.

– Puhelimessa on esimerkiksi henkilökohtaisia kuvia ja sähköposteja, joita ei haluta menettää,.

Ekoajattelu harvoin ykkösenä

Kestävän kehityksen näkökulmasta rikkinäisen laitteen vaihtaminen uuteen korjaamisen sijasta on myrkkyä maapallolle. Expertin Karipuu ei kuitenkaan näe korjauksen ja ekologisuuden välillä yhteyttä.

– Älypuhelimet ja tabletit ovat trendikkäitä tuotteita. Harvalla kuluttajalla on ekoajattelu päällimmäisenä, kun hankitaan uutta laitetta.

Karipuun mukaan älypuhelinten käyttöikä on lyhyempi kuin millään muulla elektroniikkalaitteella.

– Suomessa on viisi miljoonaa ihmistä, kaikki heistä eivät ole yli kymmenenvuotiaita ja puhelimia myydään kuitenkin lähes kaksi miljoonaa vuodessa. Siitä voi jo päätellä, että samaa puhelinta ei pidetä kahta vuotta kauempaa.

Näytön vaihtamisen hinta vaihtelee

Kosketusnäytön kestävyys on huoltajien mukaan tuuripeliä. Puhelin voi kestää seinään heittämisen, mutta vastaavasti nukkamatolle putoaminen saattaa rikkoa näytön.

– Kosketusnäytöt ovat lasia. Siihen kun jokin osuu, niin usein lasi menee rikki. Tyypillisin tapa rikkoa näyttö on se, että puhelin putoaa. Tiedän kuitenkin tapauksen, jossa puhelin jäi lautasen alle ja meni rikki, Suomäki kertoo.

Näytönvaihdon hinta riippuu puhelimen merkistä ja mallista. Halvimmillaan näytön vaihto maksaa alle 100 euroa.

– Uusimpien ja kalliimpien mallien hinnat ovat korkeammat. Esimerkiksi iPhone 5 näytön vaihto maksaa noin 250 euroa, Suomäki kertoo.

Internetistä voi tilata parilla kymmenellä dollarilla esimerkiksi Nokia Lumia 800:aan uuden näytön. Verkosta löytyy myös ohje, miten näytön voi vaihtaa kotona.

Näytön tilaaminen netistä ja vaihto kotikonstein on kuitenkin riskialtista. Huoltokukon toinen yrittäjä Ville Linnanen tietää, että joihinkin malleihin myydään osia, joita ei voi kotona vaihtaa.

Midarella muistutetaan, että ihmisen aiheuttama pienikin sähkövaraus saattaa tuhota avatun puhelimen.

Midaren huoltoasentajat vetävät käsiinsä jännitepiikeiltä suojatut hanskat, käyttävät jännitesuojattuja kenkiä, istuvat maadoitetuilla tuoleilla ja maadoittavat itsensä vielä rannekkeella ennen huoltotyön aloittamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.