Kallis polttoaine painaa lentoyhtiöt rajusti tappiolle

Kallis polttoaine uhkaa viedä kymmeniä lentoyhtiöitä konkurssiin tänä vuonna. Kansainvälisestä ilmakuljetusliitosta IATA:sta kerrotaan, että alkuvuonna jo 24 lentoyhtiötä on tehnyt konkurssin tai lopettanut toimintansa.

Ilmailuteollisuuden tulos painuu kerosiinin hinnannousun vuoksi tänä vuonna uudelleen tappiolliseksi. Lentoyhtiöiden yhteenlaskettu tappio nousee IATA:n arvioimalla polttoaineen hinnalla 1,5 miljardiin euroon. Yhtiöt ylsivät viime vuonna pieneen voittoon ensimmäisen kerran vuoden 2000 jälkeen.

Kallis öljy ja hidastunut kysynnän kasvu ovat iskeneet myös Finnairin talouteen. Yhtiö antoi viime kuun lopulla tulosvaroituksen. Toimitusjohtaja Jukka Hienosen mukaan sekä alkuvuoden että koko vuoden tulos jää aiemmin arvioitua heikommaksi.

Polttoaine on Finnairin suurin yksittäinen kuluerä. Kun lentokerosiini maksoi vielä vuoden alussa 850 dollaria tonnilta, nyt sen hintataso on selvästi yli 1 300 dollaria tonnilta.

Finnairin koko vuoden polttoainekustannukset nousevat yli 600 miljoonaan euroon, mikä on yli neljännes arvioidusta liikevaihdosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.