Suomalaisyhtiö runtelee tuotteitaan – ampuu niitä katapultilla pitkin peltoa

Puolijoukkueteltta singahtaa ilmojen teille trebuchet-heittokoneesta ja mäjähtää pellolle lähes sadan metrin päähän, kun karstulalainen Finn-Savotta testaa tuotteitaan omaperäisellä tavalla.

Yhtiö on rakentanut Saarijärvelle toistakymmentä metriä korkean vastapainokatapultin. Kyseessä on samalla idealla toimiva heittokone, jota sotilaat käyttivät linnojen piirityksissä 800 vuotta sitten.

Vaikka trebuchet'n käyttö voi kuulostaa suuruudenhulluudelta, kyse on tarkkaan harkitusta markkinoinnista. Katapultin laukaisu ei jää hyödyntämättä, sillä yrityksen oma kuvausryhmä tekee videota laukaisun kaikista vaiheista. Video julkaistaan sosiaalisen median kanavissa. Tavoitteena on tietysti saada mahdollisimman laaja yleisö, josta voi löytyä myös tuotteiden ostajia.

Aiemmin yhtiö on tehnyt esimerkiksi sellaisen videon, jossa sen valmistamaa rinkkaa vedettiin muhkuraisella soratiellä kaksi kilometriä mönkijän perässä. Pilkkijakkaran kestävyyttä testattiin kasaamalla sen päälle 260 kiloa betoniharkkoja.

Toimitusjohtaja Elmo Valkeisen mukaan yhtiön omien tuotteiden rääkkäämisellä luodaan vaikutelmaa reppujen, rinkkojen, telttojen ja muiden tuotteiden laadusta.

Isot Puolustusvoimien tilaukset ovat yhtiölle tärkeä selkäranka ja tuovat parhaimmillaan työtä useiksi vuosiksi. Mutta sitä ei voi koskaan tietää, milloin seuraava iso tilaus tulee.

Niinpä yhtiö hakee asiakkaita aiempaa enemmän niin kotimaisista kuin ulkomaisista tavallisista kuluttajista.

Tällainen on trebuchet

Trebuchet eli vastapainokatapultti on keskiaikainen piirityskone, jota käytettiin Euroopassa 1200-luvulta 1500-luvulle saakka.

Vastapainokatapultissa raskas kivikuorma veti varren alas ja sinkosi ammuksen vihollislinnaa päin. Kone oli tavallaan suuri mekaanisesti toimiva linko. Kymmenet miehet latasivat heittokoneen toimintavalmiiksi vinssillä.

Vastapainokatapulteissa käytettiin ammuksina yleensä raskaita, pyöreäksi veistettyjä kivenjärkäleitä, mutta ammuksina voitiin käyttää hyvin paloaralla öljyllä kastettuja ammuksia, ampiaispesiä sekä jopa kuolleiden ihmisten ja eläinten ruumiita. Myös vangiksi joutuneita vihollissotilaita voitiin singota muurin sisäpuolelle aiheuttamaan tauteja ja ruttoa.

Lue lisää perjantain painetusta Keskisuomalaisesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .