"Kasvu hipoo jo taivaita" – Finavian asemilla menee nyt hyvin, Tikkakoskelta lentävien määrä kasvoi seitsemän prosenttia

Jyväskylän lentoaseman kautta on matkustanut tänä vuonna kuuden ensimmäisen kuukauden aikana noin 36 300 matkustajaa. Se on hieman yli seitsemän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Heistä valtaosa, noin 30 000 matkustajaa, lähti ja laskeutui kotimaan kentälle. Jyväskylässä tämä käytännössä tarkoittaa Helsinkiin suuntaavia lentoja. Reilut 6 000 matkustajaa olivat kansainvälisen liikenteen matkustajia, jolloin lentomatkan lähtö- tai laskeutumispaikka oli ulkomailla.

– Jyväskylästä lennetään eniten Välimeren alueelle: Kreikkaan, Espanjaan ja Turkkiin, kertoo verkostoliiketoiminnan johtaja Jani Jolkkonen Finavialta.

Jyväskylän lentoaseman matkustajamäärä oli koko viime vuonna 67 966. Vertailuluvun odotetaan kasvavan tänä vuonna.

– Hyvä taloudellinen tilanne näkyy tällä hetkellä lähes kaikilla Finavian asemilla enkä näe mitään syytä, miksi kasvu ei jatkuisi loppuvuonnakin, hän lisää.

Kun matkustajamääriä tarkastelee valtakunnallisesti, kasvua on ensimmäisen puolivuotisen aikana vieläkin enemmän. Finavia Oyj ylläpitää Suomessa 21 lentoasemaa. Niissä oli tammi-kesäkuun aikana yhteensä noin 12,3 miljoonaa matkustajaa. Se on 1,3 miljoonaa enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvua on kertynyt 11,9 prosenttia.

– Lähes 12 prosentin kasvu hipoo jo taivaita. Suunta on hyvä paitsi Helsinki-Vantaalla myös keskeisillä maakuntakentillä. Erinomaiset luvut kertovat paitsi suotuisasta taloudellisesta tilanteesta myös siitä, että ­Helsinki-Vantaan asema merkittävänä Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana on vahvistunut, sanoo reitti­kehityksestä ja Helsinki-Vantaan lentoasemasta vastaava johtaja Joni Sundelin Finavialta.

Ylivoimaisesti vilkkain Fin­avian kentistä on Helsinki-Vantaan lentoasema, jonka matkustajamäärä oli ennätykselliset 10,1 miljoonaa. Yli 84 prosenttia matkustajista lensi kansainvälisessä reittiliikenteessä. Eniten kasvoi vaihto­matkustajien määrä.

Seuraavaksi eniten matkustajia oli Oulun (556 000), Rovaniemen (300 000) ja Kittilän (225 000) lentoasemilla.

Sundelin mukaan Finavian lentoasemilla oli kuuden kuukauden aikana yli 15 500 lentoa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Esimerkiksi kesäkuussa koko maan reittilentojen yhteenlaskettu lukumäärä kasvoi edellisvuoteen verrattuna yli 1 600:lla ja matkustajien yli 221 000:lla.

Ruotsi ja Saksa ovat tänäkin vuonna säilyttäneet asemansa suosituimpina lentokohteina.

Helsinki-Vantaan vahvaa kasvua selittävät paitsi aikaisempaa tiheämmät lentovuorot myös se, että yhä useammat lentoyhtiöt lentävät isoilla laajarunkokoneilla. Kaukolennoilla eniten matkustajia lensi Japanin, Thaimaan ja Kiinan reiteillä. Yksittäisenä kohteena Qatarin lukuihin saatiin peräti 137,6 prosentin kasvu­pyrähdys.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .