Kasvukomeetta BioGTS hakeutui konkurssiin – paljon työpaikkoja katoaa

Kaksi vuotta sitten yhtiö palkittiin Suomen kovimpana kasvuyrityksenä.

Jyväkyläläinen biokaasu- ja biodiesellaitosvalmistaja BioGTS Oy on hakeutunut konkurssiin. Yhtiö jätti konkurssihakemuksen Keski-Suomen käräjäoikeudelle maanantaina. Vain kolme viikkoa sitten käräjäoikeus päätti aloittaa yrityksen hakeman saneerausmenettelyn, koska yhtiö on maksukyvytön.

BioGTS on ollut merkittävä työllistäjä. Se on työllistänyt Jyväskylässä omilla palkkalistoillaan noin 50 asiantuntijaa. Lisäksi yritys työllisti alihankkijaketjun kautta kokoaikaisesti yli 100 henkilöä.

Yrityssaneeraushakemuksessa yhtiö ilmoitti velkojensa määräksi yhteensä 11 659 845 euroa. Lisäksi yhtiötä vastaan on esitetty vahingonkorvausvaatimuksia viisi miljoonaa euroa. Saneerausta puoltaneista velkojista Keski-Suomen Osuuspankilla on saatavia liki 3,9 miljoonaa euroa.

Vauhdikkaasti kasvaneen yrityksen tilanne on muuttunut nopeasti. BioGTS Oy palkittiin vuonna 2016 Suomen kovimpana kasvuyrityksenä.

Viidessä vuodessa yhtiö nosti liiikevaihtonsa monikymmenkertaiseksi, viime tilikaudella (14 kuukautta) jo 15 miljoonaan euroon.

BioGTS teki rajun kasvunsa aikana pientä voittoa vuosina 2013–2016, mutta viime vuonna tulos oli runsaat 1,9 miljoonaa euroa tappiolla. Yritys ei ole toimittanut tilinpäätöstään kaupparekisteriin.

BioGTS:llä on ollut hankaluuksia saada projektit valmiiksi, minkä takia urakkasopimuksia on purettu. Ensin Jyvässeudun kuntien jätteenkäsittely-yhtiö Mustankorkea Oy purki urakkasopimuksen. Sen jälkeen Mikkelissä toimiva BioHauki Oy kertoi purkaneensa biokaasulaitoksen toimitussopimuksen. Syyskuussa BioGTS ilmoitti itse pysäyttävänsä Biosairilan laitostoimituksen Mikkeliin.

Kotimaassa asiakkaat ovat valittaneet julkisuudessa, että laitokset eivät ole toimineet odotetusti. Kaukoidässä luottoa yhtiöön on ollut, sillä aasialainen yhtiö osti keväällä 10 prosentin osuuden BioGTS:stä.

Yhtiön kehittämä ja patentoima uuteen tekniikkaan pohjautuva biokaasulaitosteknologia perustuu niin sanottuun kuivaprosessiin ja soveltuu yhtiön mukaan suoraan kuivienkin biomassajakeiden käsittelyyn ilman tarvetta nesteen lisäykselle.

BioGTS on saanut julkisia tukia. Esimerkiksi Tekesin rahoitusta se sai vuosina 2014–2016 yhteensä 816 300 euroa.

Yhtiö on hyötynyt erilaisista tuista myös siten, että sen asiakkaat ovat saaneet investointitukia lähes 20 miljoonan euron arvosta. Esimerkiksi Jyväskylän Mustankorkean biokaasulaitos sai työ- ja elinkeinoministeriöltä uusiutuvan energian tuotantoon suunnatun 2,2 miljoonan euron tuen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .