Kasvumahdollisuuksia bioenergiasta

Metsäteollisuuden vähenevä bioenergian tuotanto sekä uusiutuvan energian käytön lisäys on jatkossa pystyttävä kattamaan muualla kuin metsäteollisuudessa. Tämä avaa kotimarkkinoilla toimiville bionergia-alan pk-yrityksille uusia markkinoita ja kasvumahdollisuuksia.

Tähän johtopäätökseen on tultu työ- ja elinkeinoministeriön Toimialapalvelun bioenergia-alan toimialaraportissa. Sen mukaan kasvumahdollisuuksia on etenkin puubiomassaa hyödyntävien lämpöyrittäjyys-, energiapuu- ja hakeyritysryhmien aloilla. Tulevaisuuden tavoitteiden täyttyminen edellyttää merkittävää panostusta puubiomassan ohella muihin raaka-aineisiin.

Suomessa biokaasun ja biodieselin hajautettu tuotanto sekä peltobiomassojen hyödyntäminen ovat vasta kehittelyvaiheessa. Yhtenä tulevaisuuden haasteena on teknologian kehittäminen siten, että raaka-aineet saadaan hyödynnettyä entistä tehokkaammin.

Vuonna 2008 bioenergia-toimialaan kuuluvan pk-yritysryhmän tuotannon bruttoarvo oli 769 miljoonaa ja jalostusarvo 210 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.