Katainen: Espanjan tukeminen perusteltua

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Espanjan tukeminen on perusteltua, koska muuten kriisi todennäköisesti leviäisi Suomeen.

Hänen mukaansa vaihtoehtoina olisi hyväksyä riski, että Espanja ei pystyisi rahoittamaan pankkejaan. Tällöin maa ajautuisi kriisirahastojen syliin ja kriisin hinta olisi moninkertainen, Katainen arvioi.

Suomen vastuut Espanjalle valmisteltavassa tukipaketissa selviävät myöhemmin, kun paketin tarkka koko ja maksun tapa ja aikataulu selviävät. Jos paketin koko hipoo ylärajaksi määriteltyä 100 miljardia euroa, ovat vastuut joka tapauksessa miljardiluokkaa.

Paketin koon ja aikataulun lisäksi hintalappuun vaikuttaa muun muassa se, myönnetäänkö lainat väliaikaisesta vai ensi kuussa toimintansa aloittavasta pysyvästä kriisirahastosta.

Valtiovarainministeriö ei toistaiseksi arvioi vastuita. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) sanoi eilen, että Suomi vaatii vakuuksia, jos päädytään väliaikaiseen kriisirahastoon.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vakuuttaa maan valtiontalouden olevan vahvalla pohjalla, sillä hallitus on jo tehnyt säästösuunnitelmia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.