Katainen tyrmää EU:n yhteiset joukkovelkakirjalainat

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) tyrmää ajatuksen EU-maiden yhteisistä joukkovelkakirjalainoista, E-bondeista.

E-bondit nousivat euromaiden valtiovarainministerien kokouksen kuumimmaksi keskustelunaiheeksi. Niitä ehdottivat euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Italian valtiovarainministeri Giulio Tremonti Financial Times -lehdessä.

Katainen pitää ehdotusta nurinkurisena, sillä yhteiset joukkovelkakirjalainat vähentäisivät jäsenmaiden kannustimia tiukkaan talouskuriin tilanteessa, jossa tiukkaa kuria kipeästi tarvitaan.

Katainen kummeksuu Junckerin ja Tremontin kannanottoa, sillä tällaiset puheet vain lisäävät rahoitusmarkkinoiden levottomuutta.

– Tällaisessa ylivirittyneen herkässä tilanteessa ei ole mitään hyötyä ääneen ajattelemisesta isoissa asioissa, joiden läpimenosta ei ole mitään takeita ja jotka tunnetusti jakavat mielipiteitä. Siitä on ainoastaan haittaa, Katainen sanoi tänään Brysselissä.

Jyrki Kataisen (kok.) mukaan Suomi ei kannata viime keväänä perustetun euromaiden vakausrahaston kasvattamista nykyisestä 440 miljardista eurosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.