Kati Rauhaniemi haluaa nostaa kotikylän yritykset lentoon – Jyväskylä tarvitsee uusia firstbeateja, naavoja, paytraileja ja spinnovia

Miksi ihmeessä kokenut yrittäjä lähti johtamaan kaupungin, yliopiston, koulutuskuntayhtymä Gradian ja ammattikorkeakoulun omistamaa Jyväskylän Yritystehdasta?

Tätä kysymystä toimitusjohtaja Kati Rauhaniemeltä on kysytty alkuvuonna tiuhaan. Hän myöntää ensin ihmetelleensä itsekin, minkä vuoksi häntä kysyttiin tehtävään.

– Tämä oli jotain sellaista, mitä en itse ajatellut tekeväni. Ajattelimme lähteä mieheni ja 5-vuotiaan tyttäremme kanssa maailmalle puoleksi vuodeksi reissaamaan ja tekemään työtä. Tarkoitus oli keskittyä perheeseen sekä omiin yrityksiin ja hallitustyöskentelyyn, hän kertoo.

– Mutta ajattelin haastetta – jos kotikaupunki Jyväskylän tyttöä kaipaa, niin kääritään hihat ja aletaan tehdä. Omistajat ja asiakkaat ansaitsevat sen, että Yritystehdas vihdoin ”lentää”.

Rauhaniemi kertoo olevansa kiitollinen, että sai uuteen työhönsä vapauden ja vastuun.

– Toimin ensimmäistä kertaa yrityksessä, jota en omista laisinkaan. Johdan myös ensimmäistä kertaa yhtiötä, jonka omistavat julkiset tahot. Tämä on minullekin oppimisen paikka.

Ei hyppy tuntemattomaan

Yritystehdas ei kuitenkaan ollut hyppy tuntemattomaan, sillä Rauhaniemi toimi viime vuonna sen hallituksessa.

Jyväskylän Yritystehdas ei ole suurelle yleisölle kovin tuttu. Uusi toimitusjohtaja joutuukin selittämään, miten sen rooli poikkeaa esimerkiksi Uusyrityskeskuksesta tai Kasvu Openista. Lyhyesti sanottuna: Yritystehdas ostaa Uusyrityskeskukselta aloittavien yritysten neuvontapalvelun, Kasvu Open puolestaan sparraa pidemmälle ehtineitä yrityksiä.

– Yritystehtaan tehtävä on valmentaa ja varmistaa, että saamme aikaan kannattavia kasvuyrityksiä. Teemme tämän, jotta Suomeen perustettaisiin lisää yrityksiä, jotta työpaikoilla olisi enemmän yrittäjämäistä asennetta ja jotta oppilaitosten yrittäjyyskurssit olisivat täynnä innokkaita opiskelijoita, Rauhaniemi sanoo.

– Haluamme löytää uusia firstbeateja, naavoja, paytraileja ja spinnovia, hän sanoo viitaten hienoista ideoista syntyneisiin jyväskyläläisiin yrityksiin.

Yritystehdas auttaa myös muualta Suomesta tulevia yrityksiä, kunhan liiketoiminta sijoittuu Jyväskylään.

Uusia yrityksiä tarvitaan, sillä tulevaisuudessa nykyistä useampi luo itse oman työelämänsä.

– Yhä useammasta tulee sivutoiminen yrittäjä, Rauhaniemi uskoo.

 

Tulossa uutta ja isoja muutoksia

Yritystehdas elää nyt isoa muutosta, jossa kaikki sen palvelut ja tuotteet tarkastellaan läpi.

– Hyvä vanha säilytetään ja samalla tuodaan uutta. Asiakkaat eivät ole useampaan vuoteen saaneet sellaista hautomopalvelua, jonka he ansaitsevat, hän linjaa.

Rauhaniemen aloittaessa Yritystehtaassa oli vain kaksi ihmistä; nyt määrä on jo seitsemän.

Osa valmennettavista yrityksistä toimii Yritystehtaan sisällä. Nykyiset tilat Lutakon Innova-tornissa eivät riitä, vaan Yritystehtaalle etsitään yli tuhannen neliön uusia tiloja Jyväskylän keskustasta.

Rauhaniemen mukaan Jyväskylän Yritystehdas eroaa muista vastaavista toimijoista sillä, että liiketoiminnan kehittämisen lisäksi apua annetaan yksilönä kehittymisessä.

– Ihmisillä on muutakin kuin yritystoiminta ja työ. Haluamme tietää, miten yrittäjä aidosti jaksaa. Sellaista mallia muut eivät ole tehneet.

Rauhaniemi korostaa avoimuuden ja yhteistyön merkitystä.

– Pääsemme yhteistyöllä vaikuttavampaan työhön kuin mihin Yritystehdas yksin pystyy. Tarvitsemme lisää ulkopuolisia asiantuntijoita.

Rauhaniemi uskoo, että Jyväskylästä saadaan yritystoiminnalle entistä suotuisampi paikka, kun jokainen ihminen tekee osuutensa muita ajatellen.

Osakkaana Englantiin avaavassa Action Stadiumissa

Kati Rauhaniemi on yhtenä osakkaana ja ydintiimissä Action Stadium Oy:ssä, joka avaa ensimmäisen hyvinvointi-, liikunta- ja toimintakeskuksen Englannin Birminghamissa tämän vuoden heinäkuussa. Seuraavat keskukset sijoittuvat näillä näkymin Singaporeen ja Saksan Berliiniin.

Keskusten tavoitteena on saada lapset ja nuoret liikkumaan muun muassa pelimaailman avulla. Niissä järjestetään myös konsertteja ja niihin tulee korkeatasoiset ravintolapalvelut.

Action Stadium aikoo laajentua suurkaupungeissa.

– Suomeen ei ole tulossa yhtään keskusta, koska täällä ei riitä markkinaa, Rauhaniemi sanoo.

Hänen mukaansa tavoitteena on tehdä poikkeuksellisen laadukkaita keskuksia.

– Keskusten kalusteita ei teetetä Kiinassa, vaan ne valmistetaan mittatilauksena Suomessa. Emme mene raha edellä, vaan ykkösasioita ovat hyvinvointi, terveys, laadukas brändi ja onnellisuus.

Rauhaniemi on ollut kehittämässä Action Stadiumin konseptia kaksi vuotta. Hän ei ole kertonut aiemmin roolistaan julkisuudessa.

– Olen yli 20 yrittäjävuoden aikana tottunut siihen, että minulla on monta hattua (asiaa) yhtä aikaa menossa. Puhun asioista vasta, kun on jotakin varmaa kerrottavaa, hän perustelee.

Pitkää päivää vain väliaikaisesti

Rauhaniemi on painanut viime aikoina tietoisesti pitkää päivää, jotta Jyväskylän Yritystehdas saataisiin haluttuun vauhtiin. Tai itse asiassa Rauhaniemi on halunnut edetä joissakin asioissa vielä nopeammin kuin häneltä edellytetään.

Rauhaniemi ei kuitenkaan ota pitkiä päiviä ja viikonlopputöitä pysyväksi olotilaksi, sillä hän on tietoisesti jarruttanut liiallista urakointia jo aiemmin.

– Olen tehnyt viisi viime vuotta maltillisesti työtä. Olen halunnut antaa aikaa perheelleni.

Vaikka Rauhaniemi korostaa kannattavan yritystoiminnan merkitystä, raha ei ole hänen motivoijansa.

– Raha motivoi vain tiettyyn pisteeseen asti. Muut asiat nousevat tärkeämmiksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .