Katsastusketju irtisanoo, lomauttaa ja osa-aikaistaa – asemia kiinni

Katsastusasemaketju K1 Katsastuksen yhteistoimintaneuvottelujen seurauksena irtisanotaan 16 henkilöä ja osa-aikaistetaan kahdeksan henkilön työtehtävät. Lisäksi muita työtehtävä- ja sopimusmuutoksia tulee 13 henkilölle. Kaksi katsastusasemaa suljetaan kokonaan.

Lomautuksia kohdistuu 67 työntekijään, myös hallintoon ja johtoon. Lomautukset vaihtelevat haarukassa kaksi viikkoa – toistaiseksi. Neuvottelujen piirissä oli 130 konsernin työntekijää ja lopulliset toimenpiteet kohdistuvat 104 työntekijään. Yhtiö kertoo, että katsastusketjujen alueellista johtamismallia muutetaan, rekisteröintipalveluja keskitetään ja myynnin resursseja tehostetaan.

Yhtiöllä on 47 katsastuskonttoria ympäri Suomen, raskaan liikenteen asemat mukaanlukien 55. Yhtiöllä on toimipiste myös Jyväskylän Palokassa.

– Emme kommentoi yksittäisten asemien tilannetta tarkemmin, sillä henkilömäärät per asema ovat niin pieniä. Joidenkin työtehtävien osalta toimenpiteet koskevat myös Keski-Suomea, sanoo Applus Finland -konsernin maajohtaja Petri Haikola.

Taustalla katsastusalan myllerrys

Haikolan mukaan toimenpiteet koskevat lähes kaikkia henkilöstöryhmiä eli asiakaspalvelua, katsastusmiehiä ja hallintoa.

– Raskaimmin toimenpiteet koskevat asiakaspalveluhenkilökuntaa. Tämä perustuu kilpailutilanteeseen ja markkinamuutokseen, mutta myös Trafin organisoimaan Vares-projektiin, jossa rekisteröinti ja osittain vakuutusten myynti menee nettiin. Se lähtee käyntiin tulevana maanantaina.

Haikolan mukaan verkkopalvelu vaikuttaa merkittävästi katsastusasemien tuloihin ja aiheuttaa myös pidemmän aikavälin muutoksen.

– On tietenkin vaikea sanoa, miten ihmiset alkavat käyttää nettipalvelua, mutta onhan se tulevaisuutta. Tulovirtaa lähtee paljon pois, eli vaikka edelleen ihmisiä saman verran tekisi rekisteröintejä palveluna katsastusasemalla, siitä rahasta saadaan enää puolet, kun Trafin palkkiointi tipahtaa.

Haikola arvelee, että suuresta muutoksesta huolimatta nyt tehdyillä toimenpiteillä "pärjätään toistaiseksi".

– Toiveena on, että tämä riittäisi, mutta takeita ei voi antaa. Trafi väläytti jopa katsastuksen lopettamista, mikä oli enemmänkin pelkkä heitto, mutta katsastustiheydet ovat mahdollisesti tapetilla jatkossa. Se vaikuttaa suoraan henkilökunnan asemaan, mutta en voi sitä tarkemmin ennakoida. Päätökset ovat pitkälti viranomaisten käsissä.

Applus Finland -konserniin kuulutvat Applus Finland ja sen tytäryhtiöt K1 Katsastajat Oy ja K1 Total Oy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.