Katsastusvälit saattavat harventua Suomessa

Suomi alkaa valmistella katsastussääntöjen sopeuttamista EU:n uuteen liikennekelpoisuuspakettiin.

Suomalaisten käynnit katsastustoimistoissa saattavat tulevaisuudessa harventua nykyisestä. Muutoksia voi tulla, kun Suomi alkaa valmistella katsastussääntöjen sopeuttamista EU:n uuteen liikennekelpoisuuspakettiin.

Nykyisin Suomessa vaaditaan muun muassa henkilöautoilta määräaikaiskatsastuksia useammin kuin mitä EU-sääntöjen mukaan tarvittaisiin. Yli viiden vuoden ikäiset henkilöautot on Suomessa katsastettava vuosittain, kun direktiivi edellyttää katsastuksia vain joka toinen vuosi. Ensimmäinen katsastus vaaditaan Suomessa nyt viimeistään kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä, kun direktiivi edellyttää sen tekemistä vasta neljännen vuoden kohdalla.

Moottoripyöriä ei Suomen nykyisten sääntöjen mukaan tarvitse katsastaa. Direktiivin mukaan moottoripyörät on joko katsastettava, tai käytettävä vaihtoehtoisia tapoja moottoripyörien liikenneturvallisuuden edistämiseksi.

Liikenneministeriön ylitarkastaja Joel Karjalainen kertoo, että kysymys moottoripyörien katsastusvelvollisuudesta on vielä auki. Muitakin keinoja täyttää direktiivin vaatimukset harkitaan.

Myös katsastustoimipaikkojen ja -laitteiden vaatimuksiin sekä menetelmiin voi tulla muutoksia. Hankkeessa selvitetään lisäksi mahdollisuutta lisätä ajoneuvojen tienvarsitarkastuksia. Tien päällä tehtävien tarkastusten lisääminen edistäisi liikenneturvallisuutta, ministeriössä arvioidaan.

Ensi vuonna voimaan

Suomessa määräaikaiskatsastetaan vuosittain noin 2,5 miljoonaa henkilö- ja pakettiautoa. Katsastuksista maksetaan yhteensä noin 160 miljoonaa euroa.

Näillä näkymin uudet katsastussäännöt astuvat voimaan jo ensi vuonna. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi vuoden alussa, ja direktiivi on määrä panna EU-maissa toimeen viimeistään ensi toukokuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.