Kauppakeskusyhtiöltä tiukkaa kritiikkiä: Jyväskylä pilaa keskustansa

Cityconin talous- ja varatoimitusjohtaja arvostelee kaupungin keskustan ulkopuolista kaupparakentamista liian voimakkaaksi.

Kauppakeskusyhtiö Cityconin talous- ja varatoimitusjohtaja Eero Sihvonen arvostelee Jyväskylän nykyistä kaupparakentamista poikkeuksellisen vahvasti.

– On huono asia, että Jyväskylä sallii voimakkaan kaupparakentamisen keskustan ulkopuolelle ja näin pilaa keskustaansa, hän sanoi Keskisuomalaiselle.

Keskustan ulkopuoliseen kauppatarjontaan on tulossa iso lisäys tänä vuonna. Seppälässä avataan lokakuussa kauppakeskus Seppä. Yli 50 liikkeen keskuksessa on vuokrattavaa tilaa noin 24 000 neliötä. Seppä on jo napannut muutamia vuokralaisia Cityconilta, joka omistaa Jyväskylässä lähes 70 prosenttia kauppakeskus Forumista ja puolet Jyväskeskuksesta.

Seppälässä tapahtuu muutenkin. Lehto Groupiin kuuluva rakennusliike Koivukoski rakentaa Ahjokadun ja Alasinkadun kulmaukseen yli 10 000 neliön liiketalon, joka on tarkoitus saada valmiiksi tänä vuonna.

Lisäksi rakennusliike SRV on hakenut rakennuslupaa Seppälänporttiin kaksikerroksiselle liikerakennukselle ja pysäköintikannelle, joiden yhteispinta-ala on 18 000 kerrosneliömetriä. Tontille suunnitellun hankkeen toteutuminen selviää kevään aikana. Koko rakennusoikeutta ei käytettäisi kerralla, vaan ensin noin 10 000 neliötä ja myöhemmin loput.

Torstaina tuloksensa julkistanut Citycon kertoi tilinpäätöstiedotteessaan, että se aikoo myydä ydinliiketoimintaan kuulumattomia kiinteistöjä vielä 200–250 miljoonalla eurolla pääasiassa Suomessa ja Norjassa. Cityconin kauppakeskukset sijaitsevat ­kaupunkien keskustoissa Pohjoismaisssa ja Baltiassa.

– Sijoitamme varat uudelleen kohteisiin, joissa näemme suurempia kasvumahdollisuuksia. Olemme pohjoismainen yhtiö, joten kiinteistökantamme tulisi ilmentää toimintamaidemme vahvuuksia ja kokoa, toimitusjohtaja Marcel Kokkeel sanoi tiedotteessa.

Talous- ja varatoimitusjohtaja Sihvosen mukaan yhtiö ei kommentoi kaupungeittain tai kiinteistöittäin, mitä kiinteistöjä on myyntilistalla. Näin yhtiö ei kerro, ovatko sen osuudet Forumista ja Jyväskeskuksesta myynnissä.

– Jyväskylässä on hyvä tilanne, kun olemme ydinkeskustassa. Mutta kyllä seutu on aikamoisessa myllerryksessä, hän viittasi vilkkaaseen kaupparakentamiseen.

Keskisuomalaisen saamien tietojen mukaan Cityconin Jyväskylän-kiinteistöistä Jyväskeskus on ollut myynnissä jo pitkään.

Citycon kertoi torstaina, että sen bruttovuokratuotot nousivat viime vuonna 251,4 miljoonaan euroon (223,9 Me vuonna 2015) johtuen lähinnä Norjan liiketoimintojen hankinnasta. Operatiivinen liiketulos kasvoi 20,3 miljoonaa euroa eli 15,5 prosenttia 151,1 miljoonaan euroon erityisesti Norjan liiketoimintojen hankinnan ansiosta.

Yhtiön hallitus ehdottaa, että se valtuutetaan päättämään harkintansa mukaan osingonjaosta tilikaudelta 2016 ja varojen jakamisesta sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta. Valtuutuksen perusteella jaettavan osingon määrä on enintään 0,01 euroa osakkeelta ja pääoman palautuksen määrä on enintään 0,12 euroa osakkeelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.