Kauppalehti: Jyväskyläläinen BioGTS on Suomen nopein kasvaja

Kauppalehti on selvittänyt viime vuoden nopeimmat kasvuyritykset Suomessa. Nopeimmin kasvaneeksi yritykseksi lehden listauksessa nousi jyväskyläläinen biokaasu- ja biodiesellaitosten valmistaja BioGTS Oy.

BioGTS:n liikevaihto oli vuonna 2015 5,3 miljoonaa euroa. Yrityksen annualisoitu eli tasaiseksi vuosikasvuksi muutettu kolmen vuoden kasvu oli 970,5 prosenttia.

Yksittäisenä alana kasvulistalla korostui peliala, jonka suuret suomalaiset kasvutarinat syntyivät Rovion ja Supercellin ansiosta. Rovion Angry Birdsien ja Supercellin Clash of Clansin vanavedessä on syntynyt paljon muitakin pelialan kasvuyrityksiä.

Supercell on kasvuyritysten kärkeä, sillä sen 2,1 miljardin euron liikevaihto on aivan omaa luokkaansa. Yli 50 miljoonan euron liikevaihtoon päässeitä suuria kasvuyrityksiä on sadan yrityksen listalla vain neljä.

Kauppalehden mukaan sadan kovimman kasvuyrityksen listalla on jo useita peliyrityksiä, joista suurin on pelimarkkinointiin keskittynyt Unity Technologies Finland. Yritys perustettiin Applifier-nimellä, nyt sen kasvua on vauhdittanut amerikkalainen omistaja Unity. Myös tamperelainen pc-pelikehittäjä Colossal Order on kasvuyritysten listalla Cities: Skylines -pelinsä ansiosta.

Pelialan kasvajaksi lasketaan myös maan kolmanneksi eniten kasvanut Yousician, joka kehittää kitaran, pianon, basson ja ukulelen soittoon opetusohjelmia. Yritys tunnettiin aiemmin Ovelin-nimellä.

Myös pienpanimot kasvussa

Pelialan lisäksi kasvavat pienpanimot. Alalla nopeimmin on kasvanut helsinkiläinen Rakuuna Olut Oy, joka pyörittää Bryggeri Helsinki -panimoa. Yritys on kasvanut nollasta kahden miljoonan euron liikevaihtoon kolmessa vuodessa. Kasvuvauhti oikeuttaa paikkaan Suomen kasvuyritysten kärkikymmenikössä.

Myös verkkokirjakauppa Adlibris on kasvuyritysten joukossa. Pohjoismaalaiseen Bonnier-konserniin kuuluva Adlibris Finland Oy kasvatti viime vuonna liikevaihtonsa 18,5 miljoonaan euroon.

Risto Räppääjä -elokuvat nostivat Timo Koivusalon tuotantoyhtiön Artista Filmi Oy:n kasvuyritysten joukkoon. Yhtiö on kasvanut kolme vuotta peräkkäin 190 prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .