Kauppasodan välirauha toi piristysruiskeen pörsseille

Euroopassa ja Aasiassa pörssikauppa on käynyt pirteästi Yhdysvaltain ja Kiinan päästyä väliaikaiseen sopuun maiden välisessä kauppasodassa.

Helsingin pörssi oli aamupäivällä reippaassa kahden prosentin nousussa.

Lontoon pörssin FTSE 100 -indeksi on 1,5 prosentin, Frankfurtin pörssin DAX 30 -indeksi lähes 2,5 prosentin ja Pariisin Cac 40 -indeksi 2,2 prosentin nousussa.

Pörssit avautuivat aiemmin aamulla pirteästi myös Aasiassa. Tokion pörssin Nikkei-indeksi on runsaan prosentin tai noin 300 pisteen nousussa. Japanissa pörssin vauhtia säänteli ensimmäisten tuntien aikana etenkin Kiinaan kytköksissä olevien yhtiöiden arvopaperivaihto.

Manner-Kiinan ja Hongkongin pääindeksit ovat puolestaan runsaan kahden prosentin nousussa. Shanghai Composite -indeksi on lähes 70 pisteen nousussa eli 2650 pisteessä.

Pirteää kauppaa selittää Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan väliaikainen hellittäminen. Yhdysvallat suostui lykkäämään uusia Kiinaan kohdistuvia tullimaksuja.

Yhdysvaltain oli alun perin määrä korottaa tullimaksuja tammikuussa, mutta presidentit Donald Trump ja Xi Jinping pääsivät sopuun välirauhasta Argentiinan G20-kokouksen taustatapaamisessa lauantaina paikallista aikaa.

Sopimuksella ostettiin kolme kuukautta lisäaikaa sovun löytämiselle ennen kuin Yhdysvaltain korottaa tullejaan 10 prosentista 25 prosenttiin.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi kuvasi sopimusta diiliksi, "joka estää kiistan laajentumisen ja avaa mahdollisuuksia tulevaan, molempia hyödyttävään yhteistyöhön".

Trump on tähän mennessä määrännyt Kiinalle rangaistustullit, jotka kohdistuvat noin 250 miljardin dollarin arvoiseen tuontiin. Se vastaa noin puolta kaikesta Yhdysvaltojen Kiinan-tuonnista. Suunnitellut tullikorotukset koskevat noin 200 miljardin dollarin arvoista tuontia, sillä osa tuotteista on jo korkeampien tullien piirissä.

Välittäjät ja analyytikot edelleen varpaillaan

Osakkeenvälittäjät ennakoivat pörssikaupan piristyvän ilmoituksen jälkeen, mutta pysyttelevät edelleen varovaisina.

–  Helpotuksen tunteen pitäisi rohkaista sijoittajia ostamaan, Okasan Online Securities sanoi asiakastiedotteessaan.

Yhtiö kuitenkin muistutti, että tullikiistaan siirrettiin ainoastaan myöhemmäksi, ja asiakkaiden pitää edelleen noudattaa varovaisuutta osakemarkkinoilla.

Myös hongkongilainen analyytikkoyhtiö arvioi, että väliaikainen sopu maailman suurimpien talouksien välillä vähentää lyhyen aikavälin epävarmuutta.

–  Emme kuitenkaan ole vielä saavuttaneet hyvää lopputulosta, sillä viimeisin sopimus ei poista haittoja, jotka ovat jo aiheutuneet, Kiina-ryhmää johtava Wang Tao UBS -yhtymästä sanoo.