Kauppojen katoille lisää aurinkovoimaloita

Kesko asentaa loppuvuoden aikana kuuden, eri puolilla Suomea sijaitsevan K-supermarketin katolle aurinkovoimalan paneeleineen. Valmistuessaan aurinkovoimalat tuottavat sähköä kauppojen omaan kulutukseen. Yksi voimaloista asennetaan K-supermarket Mintun katolle Saarijärvellä.

Muut voimalan saavat K-supermarketit ovat Lappeenrannassa, Hollolassa, Lahdessa, Karkkilassa ja Vantaalla. Yhteensä paneeleja asennetaan 2 700 kappaletta. Sähköä ne tuottavat vuodessa yli 660 megawattituntia, mikä vastaa runsaan 30 omakotitalon vuotuista sähkönkulutusta.

– Aurinkosähkö sopii erinomaisesti ruokakaupan sähkön lähteeksi. Kauppa kuluttaa esimerkiksi jäähdyttämisessä sähköä eniten silloin, kun aurinko paistaa ja voimalan tuotanto on suurimmillaan, Keskon rakennuttamis- ja ylläpitojohtaja Jukka Anttila sanoo.

Aurinkovoimalan elinkaari on pitkä, jopa noin 35 vuotta. Nykytekniikalla tuotantoa on myös pilvisellä säällä ja talvisaikaan. K-supermarketien katoille asennettavien aurinkopaneelien sähköntuotto on noin 10–15 prosenttia kauppapaikan sähkön vuosikulutuksesta. Aurinkoisena kesäpäivänä aurinkoenergialla voidaan korvata jopa 60 prosenttia kauppapaikan kulutuksesta.

K-supermarketien katoille asennettavat aurinkovoimalat tulevat kolmelta eri toimittajalta, jotka ovat Solnet Green Energy Oy, Solarigo Systems Oy ja Aii Energy Systems.

– Tulevaisuuden investointeja varten testaamme samalla eri toimittajien laitteiden toimintavarmuutta ja laatua, Anttila sanoo.

Merkittävästi lisää

Aurinkovoimalat yleistyvät K-ryhmän kauppapaikoissa vähitellen. Kesällä 2016 Vantaalla K-citymarket Tammisto sai katolleen aurinkovoimalan ja Tampereella on K-citymarket Lielahden katolla ollut aurinkovoimala käytössä jo vuodesta 1997. Myös omistamissaan kiinteistöissä toimivat jotkut K-kauppiaat ovat asennuttaneet aurinkovoimaloita.

– Parhaillaan selvitämme useissa kiinteistöissä, kuinka saisimme hyödynnettyä aurinkovoimaa niiden energialähteenä. Tavoitteenamme on lisätä aurinkovoiman käyttöä merkittävästi, Anttila kertoo.

Investoimalla aurinkovoimaan edistetään uusiutuvan energian tuotantoa ja hillitään ilmastonmuutosta. Energiankulutuksen vähentämiseksi kaupoissa muun muassa kansitetaan kylmälaitteita, kuten pakastimia ja kylmäkaappeja ja tehostetaan kylmälaitteiden ja kiinteistötekniikan etävalvontaa optimaalisen energiankulutuksen aikaansaamiseksi sekä lisätään energiaa säästävän LED-valaistuksen käyttöä.

Kesko on mukana Energiansäästöviikon päätteeksi 14. lokakuuta allekirjoitettavassa kaupan alan energiatehokkuussopimuksen toimenpideohjelmassa vuosille 2017– 2025. Sopimuksen mukaisesti se sitoutuu vähentämään energiankulutustaan erilaisin säästötoimenpitein 7,5 prosenttia. Sopimuksen piirissä ovat kaikki K-ryhmään kuuluvat kauppaketjut.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .