Kaupunkilainen pärjää ilman autoakin

Oman auton omistaminen ei ole pitkien välimatkojen Suomessakaan pakollista, ainakaan jos asuu kaupungissa. Omistusauton pääoma- ja käyttökustannusten hinnalla ajelee bussilla ympäri vuoden, ja vielä jää rutkasti rahaa taksimatkoihin ja muutamaan pidempäänkin reissuun.

Autoton elämä vaatii huolellista ennakkosuunnittelua ja spontaaneista reissuista luopumista. Jyväskyläläinen Tilusten perhe luopui omasta autosta kolme vuotta sitten tarkkojen laskelmien jälkeen. Nelihenkinen perhe pyöräilee ja kävelee paljon, ja pidemmät matkat hoituvat junalla tai vuokra-autolla.

Johanna Tilus on huomannut, että suomalaiset pitävät autoa itsestäänselvyytenä, eikä moni tajua laskea autoilun kokonaiskuluja.

- Koomisinta on, että ihmiset kauhistelevat sairaan kalliita junalippuja ja ajavat mieluummin omalla autolla vaikka Helsinkiin, vaikka juna on paljon vaivattomampi ja stressittömämpi. Ymmärrän, ettei kaikilla ole mahdollisuutta tehdä työmatkoja pyörällä tai julkisilla, mutta nyt melkein joka pihalla seisoo auto. Voisiko ajatella vaikka auton yhteisomistusta tai vuokrausta?

- Ensin en meinannut viitsiä laittaa rahaa muka kalliiseen bussilla kulkemiseen, ja samaan aikaan meillä oli auto, joka vei paljon enemmän rahaa, Johanna Tilus muistelee.

Vuokra-autoista löytyy nykyään monenhintaisia vaihtoehtoja. Jyväskylässä aloitti heinäkuussa Netcarrent, pelkästään internetissä toimiva autovuokraamo, joka vuokraa käytettyjä autoja edullisesti itsepalveluperiaatteella.

» Lue lisää keskiviikon Keskisuomalaisesta

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .