Kelpaisiko 4000 euron kuukausipalkka?

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset tienaavat keskimäärin 4 000 euroa kuukaudessa. Palkkojen nousu oli 3,4 prosenttia vuoden takaisesta.

Tulokset selviävät juuri valmistuneesta Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ:n Työmarkkinatutkimuksesta, jonka toteutti Taloustutkimus tammikuussa 2011.

Vaikka mediaanipalkka on noinkin korkea, ei ala vedä riittävästi nuoria.

- Myynnin ammattilaisista jopa neljännes poistuu työmarkkinoilta seuraavan kymmenen vuoden aikana. Yksi myynnin ammattilainen työllistää tyypillisesti omalla työllään 5-15 muuta henkilöä. Jos alalle ei saada nuoria, työpaikkoja menetetään eläköitymisen vuoksi kymmeniä tuhansia, muistuttaa SMKJ:n puheenjohtaja Jarmo Hyvärinen.

Tyypillinen myynnin ammattilainen myy yritykseltä yritykselle. Heistä 40 prosenttia työskentelee teollisuudessa, 25 tukkukaupan ja 21 palvelualan yrityksissä. Yleisimpiä myynninammattilaisten työnimikkeitä ovat myyntipäällikkö, myyntiedustaja, tuotepäällikkö, aluepäällikkö, myyntineuvottelija, automyyjä, kiinteistönvälittäjä, myyntineuvottelija ja myyntijohtaja.

Johtajien mediaanipalkka on 5 600, päällikköjen 4 300 ja edustajien 3 310 euroa kuukaudessa.

Teollisuuden mediaanipalkka on 4 170 euroa, tukkukaupan 4 000, vähittäiskaupan 3 590 ja palvelualan myynnin ammattilaisten 3 920 euroa kuukaudessa. Voimakkainta palkkakehitys on ollut teollisuudessa: nousua peräti 4,8 prosenttia.

Myyntialalla myös nainen tienaa loistavasti: viisi prosenttia heistä ansaitsee yli 5 400 euroa kuukaudessa, mikä vastaa hyvin pk-yrityksen johtajan palkkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.