Kesämökit käyvät taas kaupaksi Keski-Suomessa – keskihinnat 100 000 euron tuntumassa

Kesämökkien kaupan odotetaan käyvän suhteellisen vilkkaana Keski-Suomessa alkavana sesonkina. Mökkien keskihinnat liikkuvat maakunnassa noin 100 000 euron tuntumassa.

– Kiinnostusta on erityisesti järvenrantamökkeihin, joissa on sähköt ja juokseva vesi. Toki myös hyvällä paikalla sijaitsevat mummonmökit tekevät kauppansa, sanoo myyntijohtaja Antti Osmonen SKV Kiinteistönvälityksestä.

Yhtiön mökkibarometrin mukaan tulevan kevään ja kesän mökkikauppa tulee kauppamääriltään ja hinnoiltaan noudattelemaan Suomessa viime vuoden lukuja.

Mökkikauppojen määrä on kasvanut noin neljällä prosentilla vuosittain vuosina 2014–2018. Keski-Suomessa mökkikaupat lisääntyivät viime vuonna 11 prosenttia edellisvuodesta.

Hyväkuntoiset mökit omalla rannalla ja sähköllä ovat edelleen kysytyimpiä, varsinkin jos liikenneyhteydet ovat hyvät ja hinta kohdillaan.

– Vaikein saada kaupaksi on huonokuntoinen kuivan maan mökki, jossa liikenneyhteydet ovat huonot. SKV:n välittäjien mukaan nuorempi mökkisukupolvi arvostaa myös hyvää varustelutasoa ja talviasuttavuutta.

Suomessa tehdään vuosittain lähes 5 000 mökkikauppaa. Ostajia houkuttaa erityisesti isot vesistöt ja niiden ranta-alueet.

– Viime vuonna 73 prosenttia mökkikaupoista tehtiinkin rantakohteista ja sama kehitys jatkunee tänäkin vuonna.

SKV:n mukaan mökkien hinnat vaihtelevat suuresti mökin sijainnin, koon ja varustelun mukaan. Vaihtelua nähdään paljon myös alueiden välillä.

Myyntihinnat ovat korkeimmat Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Päijät-Hämeessä, missä keskiarvohinnat vaihtelevat 115 000 euron ja 145 000 euron välillä. Edullisimmin mökin löytää viimevuotisten toteumahintojen mukaan Kainuusta ja Lapista, missä mökki maksaa keskimäärin noin 60 000 euroa.

Koko Suomen alueella mökkien keskiarvohinnat ovat viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana laskeneet noin 1,2 prosenttia vuodessa. Viime vuonna hinnat nousivat Keski-Suomessa, Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Keskipohjanmaalla, Lapissa, Pohjois-Savossa sekä Etelä- ja Pohjois-Karjalassa. Hinnat laskivat eniten Kainuussa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .