Kesätöitä luvassa aiempaa enemmän – paikat tulevat hakuun yhä aiemmin

Kesätyöpaikkojen määrän ennakoidaan kasvavan parantuneen taloustilanteen imussa. Kesätyömahdollisuuksia on taantumavuosia paremmin luvassa varsinkin kasvualoilla, kuten matkailu- ja ravintolapalveluissa, koska niissä on muutenkin rekrytointitarvetta.

– Varsinkin kasvukeskuksissa matkailu- ja ravintola-alalla on jo pulaa työntekijöistä. Tämä näkyy myös kesätöissä, arvioi erityisasiantuntija Ahti Avikainen työ- ja elinkeinoministeriöstä STT:lle.

Kesätöitä on todennäköisesti hyvin myös kiinteistö- ja rakennusalalla. Meri- ja autoteollisuuden hyvä kysyntä näkynee kesätyöntekijöiden tarpeena, Avikainen arvioi.

Kesätöihin heijastuvat myös alueelliset erot työllisyydessä. Heikoin työllisyystilanne on Pohjois-Karjalassa, Kaakkois-Suomessa, Lapissa, Kainuussa ja Keski-Suomessa.

Kesäpaikat tulevat yhä aiemmin hakuun, ja tarjontaa on aikaistettu jopa viime vuodesta.

– Ensimmäiset tulivat jo joulukuussa, mutta nytkin tulee joka päivä suuria määriä, kertoo Vastuullinen kesäduuni 2018 -kampanjan projektijohtaja Päivi Salminen-Kultanen.

Useimmilla aloilla paikat tulevat tarjolle tammi-maaliskuun aikana, mutta kaikki työnantajat eivät voi määritellä kesän työvoiman tarvettaan näin aikaisin.

Esimerkiksi ravintola- tai siivousaloilla osalle firmoista selviää vasta kesän kynnyksellä, kuinka palvelut käyvät kaupaksi. Siksi kesähommia kannattaa etsiä vielä huhti-toukokuussa ja jopa alkukesällä.

T-Median ja Taloudellisen tiedotustoimiston (TAT) luotsaama Vastuullinen kesäduuni 2018 -kampanja on suunnattu 14–29-vuotiaille. Työnantajat sitoutuvat kampanjassa hyvän kesätyön periaatteisiin, kuten perehdytykseen, tasapuolisuuteen, kohtuulliseen palkkaan ja kirjalliseen sopimukseen.

Kohderyhmä on laaja kokemattomista koululaisista puoliammattilaisiin opiskelijoihin. Erityisesti alle 18-vuotiaille olisi tärkeää, että saisi työkokemusta ainakin lyhyeksi ajaksi kesäisin, Salminen-Kultanen sanoo.

– Se auttaa eteenpäin seuraavaa kesää ajatellen.

Metsäteollisuudella on jo nyt tarjolla peruskoululaisille ja lukiolaisille ensi kesäksi kahden viikon Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelujaksoja, hän kiittelee. Monet alat tarjoavat näitä tutustumisjaksoja, mutta yleensä kevättä kohti edetessä eli helmi-maaliskuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Älä tee tätä virhettä, kun haet kesätöitä

Uusimmat

Talous

Nokian renkaiden liikevoitto romahti reilusti tappiolliseksi – liikevaihtokin supistui yli kolmanneksella

Kuluttajille tarkoitetut kasvomaskit käyvät kaupaksi kuin vessapaperi keväällä – useissa Prismoissa ja Citymarketeissa tarjolla vain tyhjiä hyllyjä

Jyväskylä putosi Suomen Vuokranantajien kaupunkivertailussa – Kuopio houkuttaa asuntosijoittajia eniten

Mediat: Presidentti Trump haluaisi osan Tiktokin kauppahinnasta valtiolle vastineeksi kaupan hyväksymisestä

Hankasalmen K-Marketin uudeksi kauppiaaksi Suomen Elvis-fanien puheenjohtaja Marko Humia – haluaa kauppansa hyllyille lähituottajien tuotteita

Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa

Kymmeniä miljoonia maksanut koetehdas on odottanut käynnistystä jo puoli vuotta Äänekoskella – testiajot jäivät kesken koronan iskettyä

Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa

Uutissuomalainen: Vain kolme pankkia myöntää edelleen maksuttomia lyhennysvapaita henkilöasiakkailleen

Teknologiaindeksi Nasdaq kipusi ennätyskorkeuksiin New Yorkin pörssissä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.