Keski-Suomessa maksuhäiriömerkintä on yli 17 000 ihmisellä – Vanhukset velkaantuvat vauhdilla, nuorten tilanne on parantunut

Viime vuonna kuluttajille rekisteröitiin Suomessa noin 1,6 miljoonaa uutta maksuhäiriömerkintää. Kokonaismäärä laski 5 prosenttia, mutta suomalaisten velkaantumisongelmat eivät ole helpottaneet.

Asiakastieto Groupin henkilöluottotietorekisterissä on nyt ennätykselliset 382 000 maksuhäiriöistä henkilöä eli 7 700 enemmän kuin vuotta aiemmin. Keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä on 15 maksuhäiriömerkintää.

Keski-Suomessa maksuhäiriömerkintä on 7,8 prosentilla 18 vuotta täyttäneistä. Luku tarkoittaa yli 17 000 ihmistä.

Maakuntien joukossa Keski-Suomi sijoittuu puoliväliin. Eniten maksuhäiriömerkintöjä on Päijät-Hämeessä (9,4 prosentilla 18 vuotta täyttäneistä) ja Uudellamaalla (9 prosentilla). Vähiten maksuhäiriöisiä on Ahvenanmaalla (4,8 %) ja Pohjanmaalla (6 %).

Maksuhäiriö- ja muita luottotietomerkintöjä on erilaisia ja eripituisia. Laskuista, veloista ja ulosotosta aiheutuvat merkinnät näkyvät maksuhäiriörekistereissä yleensä 2–4 vuotta.

Maksuhäiriöisten ihmisten määrä kasvaa, vaikka yleinen taloudellinen kehitys on myönteinen ja työllisyyskin paranee.

– Nyt tarvitaan nopeita ja konkreettisia toimia, jotta ylivelkaongelman laajeneminen saadaan pysähtymään. Esimerkiksi Ruotsissa kehitys on aivan päinvastainen. Siellä maksuhäiriöisiä henkilöitä on entistä vähemmän. Kattava positiivisen tiedon hyödyntäminen on siellä auttanut, liiketoimintajohtaja Jouni Muhonen Asiakastieto Groupista sanoo tiedotteessa.

Kuvan suomalaisten velkaongelmasta saa tutkimalla käräjäoikeuksien antamia velkomustuomioita, joiden lisääntyminen lähes viidenneksellä (18 %) on Muhosen mukaan erittäin huolestuttavaa.

Tilannekuva tarkentuu, kun tarkastellaan kulutusluottojen hakijoiden tilannetta Asiakastiedon ylläpitämän positiivisen tiedon jakamisjärjestelmän perusteella.

– Uutta luottoa hakevilla kuluttajilla on entistä enemmän velkaa. Positiivista tietoa vaihtavilta yrityksiltä uutta luottoa 2018 hakeneilla kuluttajilla oli tyypillisesti muita kuluttajaluottoja 6 500 euron edestä. Summa oli vuodessa kasvanut kolmanneksella, Muhonen kertoo.

Tilastotieto vahvistaa yleisen havainnon siitä, että kuluttajat viivyttävät velkakorttitalonsa kaatumista maksamalla vanhoja luottoja uusilla.

– Uusi luotto on silloin kaikille osapuolille kuin venäläistä rulettia. Yhteisen edun mukaista on, että luottopolitiikkaan ja riskinhallintaan kiinnitetään erityishuomiota, Muhonen toteaa.

Ikäluokittain tarkasteltuna maksuhäiriöissä on kaksi erisuuntaista trendiä: nuorimmissa aikuisikäluokissa tilanne paranee, mutta senioreissa kehitys on päinvastainen. Alle 20-vuotiaita maksuhäiriöisiä on nyt 9 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten ja 20–24-vuotiaissakin joukko on aavistuksen pienentynyt. Nuorten maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on vähentynyt jo kuusi vuotta.

– Yritykset ovat kiristäneet luottopolitiikkaansa, kun muutamia vuosia sitten havaittiin nuorten aikuisten riskin kasvu. Tämä yhdessä koulutuksen ja taloudellisen tietoisuuden lisäämisen kanssa on auttanut kääntämään kehitystä. Sama kehitys pitäisi pystyä juurruttamaan muihinkin ikäluokkiin, Muhonen sanoo.

Sen sijaan eläkeikäisten ryhmässä maksuhäiriöisten henkilöiden määrä kasvaa nopeasti. Nyt jo lähes 34 500:lla yli 65-vuotiaalla on maksuhäiriömerkintä. Joukko on kasvanut vuodessa yhdeksän prosenttia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .