Keski-Suomi jäi jälkeen muun maan kasvusta: "Nyt on toiminnan aika" – Teollisuuden investoinnit kuitenkin valopilkkuna

Keski-Suomen liiton kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen vaatii, että maakunnan taloustoimijat reagoivat suhdanteiden muutokseen nykyistä paremmin. Näin turvataan se, että Keski-Suomi voi olla jatkossakin kasvun maakunta.

– Yritysten kehittyminen ja kehittäminen pitää nostaa keskiöön kaikkialla maakunnassa. Keski-Suomen strategisiin kärkiin eli digi-, bio-, osaamis- ja hyvinvointitalouteen sekä matkailuun tarvitaan lisää talouden ja yritysten kasvua, Päivänen sanoo.

Hänen mukaansa nyt on toiminnan aika, sillä Keski-Suomen suhdannehuippu on ohitettu viennissä, teollisuudessa ja kaupan alalla.

Perjantaina julkaistun vuoden kolmannen Keski-Suomen Aikajanan mukaan yritysten kasvu on jatkunut vielä kohtuullisena, vaikka luvut ovat monin paikoin heikommat kuin Suomessa keskimäärin.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi Keski-Suomessa 3,3 prosenttia ja koko Suomessa 4,1 prosenttia.

Kasvun kärjessä olivat rakentaminen, kauppa ja yksityiset palvelut. Kasvu oli rakentamisessa 10,8 prosenttia ja palveluissa 2,3 prosenttia.

– Rakentamisen kasvua selittävät Jyväskylän seudun erittäin vilkas asuntorakentaminen sekä Äänekosken seudun isot infrahankkeet. Kirri-Tikkakosken rakentamisen vaikutukset eivät näy vielä tässä tarkastelujaksossa, Päivänen toteaa.

Tukku- ja vähittäiskaupan kasvu oli Keski-Suomessa 2,8 prosenttia ja koko maassa 0,8 prosenttia. Kasvua tuli siis kotimarkkinoilta.

Keski-Suomen vienti kääntyi alkuvuonna laskuun.

– Maailmantalouden epävarmuus heijastuu nyt suoraan vientiyrityksiimme.

Keski-Suomen kasvu alkoi syksyllä 2015 ja koko maassa syksyllä 2016. Myös suhdannekäänne huonompaan tapahtui Keski-Suomessa koko maata aiemmin.

Alueellisesti maakunnan kovin kasvu oli jälleen Äänekosken seudulla, missä liikevaihdot kasvoivat alkuvuonna 10,2 prosenttia.

Myös Saarijärven-Viitasaaren seudulla oli erinomainen kasvu eli 8,6 prosenttia.

Molempien seutujen kasvua selittävät isot teollisuusinvestoinnit. Jyväskylän seudulla teollisuuden liikevaihdot kääntyivät alkuvuonna 3,8 prosentin laskuun.

– Näyttää siltä, että miltei koko teollisuuden kapasiteetti on nyt käytössä. Kasvun jatkuminen vaatii uusia investointeja. Onneksi yritykset ovat julkistaneet kesän aikana uusia investointihankkeita.

Esimerkiksi Valmet investoi Jyväskylään, Valtra Äänekoskelle, Serres Saarijärvelle ja Honkarakenne Karstulaan.

Jyväskylän seudun kasvu on jäänyt jälkeen verrokkiseutujen eli Helsingin, Tampereen, Kuopion ja Oulun seuduista. Alkuvuonna Jyväskylän seudulla yritysten liikevaihtojen kasvu oli kaksi prosenttia, Oulun seudun 6,9 prosenttia, Kuopion seudun 6,0 prosenttia, Helsingin seudun 4,6 prosenttia ja Tampereen seudun 4,0 prosenttia.

– Kasvu oli jo viime vuonna verrokkiseutuja vaatimattomampaa. Oulun ja Kuopion seutujen kasvua ovat edesauttaneet muun muassa suuret EU-tuet nykyisellä ohjelmakaudella 2014-2020.

Helsingin ja Tampereen seutujen kasvua selittää osaltaan kova väestönkasvu.

– Jotta Jyväskylän seudun liikevaihtojen kasvu parantuisi, tarvitaan esimerkiksi investointeja, kuten Hippos2020, sekä Kuopion ja Oulun seutujen kanssa samantasoisia EU-tukia uudella ohjelmakaudella 2021-2027, Päivänen painottaa.

Kasvun heikentyminen on hidastanut työllisyystilanteen paranemista. Työttömyys laski alkuvuonna 5,4 prosenttia, viime vuonna työttömyys laski 10,2 prosenttia. Vuoden työttöminä olleiden määrä kääntyi monen laskuvuoden jälkeen nousuun. – Keski-Suomen hyvä talouskasvu ei ole pystynyt vähentämään työttömyyttä riittävästi. Vaikka työttömien määrä on vähentynyt neljässä vuodessa 8 222 työttömällä, Keski-Suomen työttömyysaste oli kesäkuussa maan toiseksi korkein, Veli-Pekka Päivänen muistuttaa.

Hänen mukaansa tarvitaan lisää sekä julkisia että yksityisiä investointeja, jotta työttömyyden lasku jatkuisi.

– Toivottavasti maan hallitus osoittaa ensi vuoden budjetissa merkittäviä julkisia investointeja myös Keski-Suomeen. Työllisyys- ja suhdanneperustelut ovat ainakin riittävät.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .