Keskimaan kannattavuus parani – osalla toimialoista myynti laski

Osuuskauppa Keskimaan kannattavuus koheni alkuvuonna. Tammi–kesäkuun operatiivinen tulos oli 8,9 miljoonaa euroa, mikä on 300 000 euroa parempi kuin viime vuonna.

Osuuskaupan liikevaihto kasvoi 0,9 prosentilla 304,6 miljoonaan euroon. Koko vuoden operatiivisen tuloksen ennakoidaan päätyvän edellisvuoden tasolle.

 

Market- ja tavaratalokaupan liikevaihto kasvoi 1,4 prosenttia 221,6 miljoonaan euroon. Päivittäistavarakauppaa tehtiin 191,8 miljoonalla eurolla (+1,5 prosenttia). Käyttötavarakaupan liikevaihto laski lievästi ja oli 28,3 miljoonaa euroa.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 60,6 miljoonaa euroa, missä oli laskua 0,3 prosenttia.

ABC-liikennemyymälöissä ei ylletty aivan vuoden takaiseen myyntiin. Ravintola- ja marketkauppaa supistui 1,1 prosentilla ja oli 14,2 miljoonaa euroa. Polttonestekaupan liikevaihto tammi-kesäkuussa oli 46,5 miljoonaa euroa (-0,1 prosenttia).

Keskimaan matkailu- ja ravitsemiskaupan liikevaihto oli 19,5 miljoonaa euroa ja se pieneni 1,2 prosentilla viime vuoteen verrattuna. Ravintolakaupan liikevaihto oli 14,0 miljoonaa euroa (-0,2 prosenttia) ja majoituskaupan 5,4 miljoonaa euroa (-3,6 prosenttia).

Keskimaan omistaman hotelli Paviljongin 40 huoneen laajennus valmistui toukokuun lopussa Jyväskylässä ja uudet huoneet saatiin käyttöön kesäkuun puolessa välissä. Keskimaan mukaan hotellilaajennuksen vaikutukset liikevaihdon kehittymiseen näkyvät pidemmällä aikavälillä.

 

Keskimaa on alkuvuoden aikana uudistanut useita myymälöitä Keski-Suomessa. Laukaan, Saarijärven, Suolahden ja Viitasaaren S-marketeissa on tehty myymäläuudistukset. Lisäksi Seppälän Prismassa on toteutettu alkuvuoden aikana valikoimauudistus.

ABC Vaajakoskella toteutettiin täydellinen remontti, joka valmistui helmikuun lopulla. Toukokuun lopulla avattiin uusi Sale-myymälä Kivijärvelle. Uusi lähes 700 neliön kiinteistö rakennettiin vanhan myymälän taakse.

– Keskisuomalaisten ihmisten omistamana yrityksenä meille on tärkeää palveluiden ja vetovoiman kehittäminen kaikkialla maakunnassa. Tämän vuoksi olemme tänä vuonna investoineet merkittävästi nimenomaan Jyväskylän ulkopuolisiin palveluihin, toimitusjohtaja Antti Määttä sanoo tiedotteessa.

Kuluvana vuonna Keskimaa investoi palvelujensa parantamiseen kokonaisuudessaan noin 15 miljoonaa euroa.

 

Keskimaa on Keski-Suomen suurin yksityinen työnantaja. Osuuskaupan palveluksessa oli kesäkuun lopussa aktiivisessa työsuhteessa 2 066 työntekijää, mikä oli 14 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kesällä Keskimaassa on työskennellyt noin 800 kesätyöntekijää, joista noin puolet on työelämään ensimmäistä kertaa tutustuvia nuoria.

Keskimaalla oli kesäkuun lopussa jäseniä 131 965. Heille maksettiin tammi-kesäkuussa bonuksia kymmenen miljoonaa euroa. Ylijäämänpalautusta maksettiin vihreän jäsenkortin omistajille yli neljä miljoonaa euroa ja osuusmaksun korkoa 0,8 miljoonaa euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .