Keskisuomalainen kiersi Jyväskylän terassit: katso mistä löytyy halvin litrahinta oluelle, siiderille ja lonkerolle

Hanaoluesta saa pulittaa Jyväskylän keskustan terasseilla keskimäärin noin 13 euroa litralta. Havainto perustuu Keskisuomalaisen selvitykseen, jossa pyrittiin kartoittamaan, paljonko tuopillinen "peruslageria" keskustassa maksaa.

Tarkastelun alle otettiin terasseilla varustetut anniskeluravintolat Jyväskylän keskustassa ja satamassa. Puhtaasti ruokaravintoloiksi profiloituneet paikat jätettiin selvityksen ulkopuolelle. Myöskään yökerhoja ei otettu mukaan.

Kaikkiaan 24:stä ravintolasta kysyttiin kustakin halvimman ison hanaoluen hintaa ja tuoppikokoa. Näiden tietojen pohjalta laskettiin ohrapirtelöille vertailukelpoiset litrahinnat. Kyytipojaksi selvitettiin myös halvimman siiderin, lonkeron ja alkoholittoman oluen hinta kustakin ravintolasta. Mahdollisia alennuksia ei otettu tarkastelussa huomioon.

Selvityksen perusteella litran keskiolutta saa alle kympillä Jyväskylän keskustasta vain kahdelta terassilta: Onni Pubista (9,20 euroa litralta) ja Ale Pupista (9,75 euroa litralta).

Yksittäinen tuoppi on Ale Pupissa selvityksen ylivoimaisesti halvin (3,90 euroa), mutta litrahinta on Onni Pubissa huokeampi isomman tuoppikoon ansiosta.

Keskimääräistä litrahintaa (12,91 euroa) halvemmalla olutta sai kaikkiaan 13 ravintolasta Jyväskylän keskustasta.

 

Onni Pubin ravintolapäällikkö Tiina Hakkarainen ei pidä yllättävänä, että hänen johtamansa ravintola osoittautui selvityksen huokeimmaksi.

– Halvat hinnat ovat osa liikeideaamme, eli sikäli tämä tieto ei päässyt yllättämään, hän toteaa.

Halvan hintatason taustalla on Hakkaraisen mukaan halu kannustaa ihmisiä viettämään enemmän aikaa kaupungilla sen sijaan, että he olisivat kotona.

– Haluamme, että ihmiset olisivat enemmän porukassa eivätkä yksin kotona. Ei siinä (hintatasossa) sen tarkempaa syytä ole.

Onni Pubin asiakaskunta on ravintolapäällikön mukaan monenkirjavaa: asiakkaita käy opiskelijoista "vähän vanhempaan" porukkaan.

Asiakkaat saavat nauttia keskustan halvimmasta mallasjuomasta ainakin vielä kuluvan kesän ajan.

– Perushintojen mahdollisen nousun näkee sitten ensi kesänä. Alennetut hinnat tuskin tulevat nousemaan mihinkään, Hakkarainen sanoo.

Onni Pubin omistaa Tulikuuma Kumpu Oy, jolla on 18 ravintolaa ympäri Suomen. Yhtiö omistaa Jyväskylän keskustassa toisenkin anniskeluravintolan, maaliskuussa avatun Karaoke Bar Vibesin.

 

Selvityksen kalleinta kaljaa kiskotaan Jyväskylän satamassa. Kesäkuun alussa avatussa Ravintolalaiva Kavaljeerissa litra hanaolutta maksaa 17,50 euroa – yli kolmanneksen enemmän kuin keskustan alueella keskimäärin. Kavaljeeri on lisäksi selvityksen ainoa ravintola, jossa oluen litrahinta on yli 16 euroa.

Kavaljeerin hintataso on myös selvästi korkeampi kuin sataman muissa anniskeluravintoloissa Sataman Kahvilassa (12 euroa litralta), Ravintolalaiva Gaiassa (12 euroa litralta), M/S Mustassa Magiassa (15 euroa litralta) ja Mortonissa (14 euroa litralta).

Kavaljeerin ravintolapäällikkö Markku Nuorgam on aidosti hämillään kuullessaan selvityksen tuloksista.

– Nyt tuli kyllä pienenä yllätyksenä tämä tieto. Keväällä tehdyn pohjatyön perusteella meillä pitäisi olla samat hinnat kuin naapureillakin, Nuorgam sanoo.

– Liekö sitten niin, että he ovat pudottaneet hintojaan alkukesästä. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän pitää tarkistaa omia hintojamme uudestaan.

Hintavertailu osoitti todeksi myös vanhan viisauden: koolla on väliä. Litrahinta nousee neljänneksellä, jos juoma tarjoillaan 0,4 litran tuopissa puolen litran tuopin sijaan.

Alkoholittoman oluen keskimääräinen litrahinta (12,75 euroa) oli selvityksessä liki sama kuin päihdyttävällä virkaveljellään. Tämä johtuu siitä, että alkoholitonta olutta myydään kautta linjan ainoastaan 0,33 litran koossa.

Siiderin ja lonkeron litrahinnat huitelevat olueen verrattuna omassa luokassaan, pitkälti samasta syystä kuin alkoholittoman kaljan kohdalla: anniskelu tapahtuu käytännössä joka paikassa joko 0,33:n tai 0,4 litran koossa. Tämän lisäksi kummankin juoman kerta-annoksen hinta on keskimäärin isompi kuin oluella. Yhdistelmä johtaa korkeaan hintatasoon: selvityksen arvokkain juoma oli Teerenpelin lonkero, litrahinnaltaan 23,60 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .